Prospectus

nl en

Creatief schrijven

Course
2024-2025

Toegangseisen

Propedeuse in een van de geesteswetenschappelijke opleidingen.

Beschrijving

De nuchtere, Nederlandse schrijver Simon Carmiggelt stelde eens: “Het aardige van het ambacht schrijven is dat je het nóóit leert. Je kunt leren hoe je onovertrefbaar een haring schoonmaakt of een plank afschaaft. Maar de schrijver die op een middag, behaaglijk handenwrijvend, zijn werkvertrek verlaat en tegen zijn vrouw zegt: ‘Marie, goed nieuws, ik ben zojuist gereedgekomen met de letterkunde, ik kán het nu’, bestaat niet.”
Desalniettemin gaan we gedurende de cursus Creatief schrijven wel degelijk aan de slag met het ambacht schrijven. Inderdaad niet om het eens en voor altijd onder de knie te hebben, maar wel om erin getraind te raken. Doel van de cursus is dat je expressieve, creatieve en technische vaardigheden ontwikkelt die je nodig hebt bij het schrijven van proza en poëzie.
Hiernaast ontwikkel je je skills als editor en criticus van je eigen werk en dat van medestudenten. Je wordt begeleid in je creatieve proces en bij het produceren van nieuw, eigen werk. Een belangrijk onderdeel van de colleges zijn een aantal interactieve workshops, waarbij je je werk met de groep deelt en feedback ontvangen van docenten, experts op het terrein van creatief schrijven en medestudenten.
Ook word je aangemoedigd om je analytische bewustzijn te ontdekken en verbreden naar het ambacht van het schrijven, evenals naar de bredere theoretische en culturele context van het schrijfproces. Aan de hand van creatieve oefeningen, de kritische analyse van fragmenten van gepubliceerde auteurs, discussie en feedback leer je poëtische technieken inzetten bij het schrijven van poëzie en narratieve technieken bij het schrijven van fictie en non-fictie.

Leerdoelen

Na afloop van het vak:

  • heb je werkbare kennis over de vormen, conventies, technieken en strategieën voor het schrijven van poezie en proza;

  • kun je die kennis toepassen in eigen werk;

  • heb je inzicht in de literaire en historische context waarin poëzie en proza tot stand komenn;

  • heb je kennis van de verscheidene stadia van het schrijven (drafting, redrafting, editing) en maak je hiervan gebruik in je eigen werkproces;

  • kun je constructieve feedback en kritiek leveren op hun eigen en andermans werk;

  • kun je ontvangen feedback verwerken in herziening van je werk.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

Werkcollege en creatieve workshops, waarin ruimte is voor zowel academische reflectie als de toepassing van verteltechnieken in eigen creatief werk.

Toetsing en weging

Toetsing

  • Creatief Portfolio (poëzie of proza / een combinatie): 60%

  • Reflectieverslag: 30%

  • Participatie: 10%

Weging

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers. Om de cursus te behalen moet het gewogen gemiddelde van de deelcijfers een 5,5 of hoger zijn.

Herkansing

Het portfolio en reflectieverslag kunnen beide herkanst worden.

Literatuurlijst

Wordt bij aanvang van de cursus bekendgemaakt.

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Reuvensplaats.

Opmerkingen

Overige informatie die hierboven niet gevraagd is maar u wel graag kwijt wilt.