Prospectus

nl en

World Cinema B

Course
2024-2025

Toegangseisen

n.v.t.

Beschrijving

Wie vroeger in een videotheek of dvd-zaak kwam, zag daar de rubriek 'Wereldcinema'. Dat betrof dan films waarin 'foreign languages' werden gesproken, zoals ze dat bij de Oscars voorheen noemden. Maar hoe moeten we die films beschouwen? Verwachten we dat een filmmaker een representant van 'nationale cinema' is? In zo'n geval is de aanname dat een Japanse regisseur 'typisch' Japanse thema's aansnijdt en een Chileense filmmaker 'typisch' Chileense thema's, et cetera. Of knoopt de filmmaker (waar die ook vandaan komt) nadrukkelijk aan bij een specifieke filmtaal (bv. een Chileense filmmaker die geïnspireerd is door de traditie van de Europese art cinema uit de jaren zestig)? Bij het eerste ligt de nadruk dan vooral op culturele inhoud; bij het tweede op transculturele stijl.

Het vak Wereldcinema beweegt zich tussen die pijlers van cultuurhistorische context en internationale filmtaal. Het college stelt steeds de cinema uit een bepaald land of gebied centraal en richt zich daarbij op cruciale tendensen en/of focust op het werk van belangrijke filmmakers.

Bij Wereldcinema B zal aandacht zijn voor onder meer Mexicaanse, Canadese, Chinese, Koreaanse, Senegalese, Poolse, Scandinavische en Roemeense cinema.

Leerdoelen

In deze cursus

  • krijgt de student inzicht in het debat omtrent de term Wereldcinema via de spanning tussen nationale en transnationale cinema;

  • leert de student hoe Wereldcinema zich verhoudt tot de door conventies gedomineerde cinema die bij Filmgenres is besproken;

  • bouwt de student repertoire op op het vlak van belangrijkste titels uit de geselecteerde landen;

  • krijgt de student inzicht in de relevantie van filmstijl en/of van de cultureel-historische impact van cinema.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via MyTimetable.

Onderwijsvorm

Hoorcollege

Toetsing en weging

Toetsing

  • Twee schriftelijke tentamens

Weging

  • Twee schriftelijke tentamens (50%)
    Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers. Om de cursus te behalen moet het gewogen gemiddelde van de deelcijfers een 5,5 of hoger zijn.

Herkansing

Beide tentamens zijn herkansbaar.

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

Nader bekend te maken

Inschrijven

Inschrijven via MyStudymap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal.

Opmerkingen

-