Toegangseisen
Toegelaten tot de master Recht & Bedrijfskunde
Beschrijving
In dit vak maken masterstudenten Recht & Bedrijfskunde kennis met empirische onderzoeksvaardigheden aan de hand van juridisch-bedrijfswetenschappelijke thema’s. Tijdens de bijeenkomsten vertellen verschillende docenten over hun onderzoek en de methoden die ze daarbij gebruiken. Studenten wisselen met de docenten van gedachten over ‘het recht in actie’ (in tegenstelling tot ‘het recht in de boeken’) en leren daarbij de begrippen, principes en methoden van empirisch onderzoek kennen.
De juridisch-bedrijfswetenschappelijke thema’s die in het vak worden behandeld hebben voornamelijk betrekking op het ondernemingsrecht (zoals insolventie en corporate governance) en het arbeidsrecht (zoals arbeidsrelaties en (goed) werkgeverschap).
Studenten krijgen, onder andere, inzicht in de empirische onderzoekscyclus (ontwerpen, verzamelen, analyseren en evalueren) en leren verschillende methoden tegen elkaar af te wegen. Ook wordt er aandacht besteed aan het kritisch leren beoordelen van (wetenschappelijke) bronnen.
Studenten worden met dit vak voorbereid op de masterscriptie Recht & Bedrijfskunde. Gedurende het vak werken zij aan een onderzoeksvoorstel dat kan worden gebruikt als opzet voor de masterscriptie.
Leerdoelen
Het doel van dit vak is om masterstudenten Recht & Bedrijfskunde kennis te laten maken met empirische vaardigheden en hen inzicht te geven in de activiteiten en afwegingen die bij het uitvoeren van empirisch onderzoek komen kijken. Na afronding van dit vak zijn studenten in staat om andermans onderzoek kritisch te evalueren en een eigen onderzoeksvoorstel te schrijven op een juridisch-bedrijfswetenschappelijk thema.
Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven:
1. De student is bekend met de (basis-)begrippen, principes en methoden van (juridisch) empirisch onderzoek.
2. De student kan uitleggen welke afwegingen van belang zijn bij de verschillende onderdelen van de empirische onderzoekscyclus.
3. De student is in staat een duidelijke probleemstelling te formuleren en een goed afgebakende onderzoeksvraag op te stellen op het terrein van ondernemings- of arbeidsrecht.
4. De student kan een goed onderbouwde afweging maken bij het kiezen van een onderzoeksmethode.
5. De student is in staat relevante juridische en bedrijfswetenschappelijke bronnen op te zoeken, te analyseren, kritisch te beoordelen en te verwerken.
6. De student is in staat een onderzoeksplan op te stellen voor empirisch onderzoek naar een onderwerp op het snijvlak van recht en bedrijfskunde.
Rooster
Zie MyTimetable.
Onderwijsvorm
Het vak beslaat vijf onderwijsweken. Iedere week vindt er een bijeenkomst plaats waarin door een (gast)docent wordt ingezoomd op een onderzoek binnen een juridisch-bedrijfswetenschappelijk thema en de onderzoeksmethode(n) die daarbij zijn gebruikt. Als aanvulling op de bijeenkomsten worden er kennisclips beschikbaar gemaakt. Aangezien het oefenen met de methoden een belangrijk onderdeel van het vak is, is aanwezigheid bij de bijeenkomsten verplicht.
Toetsing en weging
Toetsvorm(en)
Studenten schrijven een onderzoeksvoorstel in twee fasen (opzet en eindversie). De inleverprocedure vindt plaats op Brightspace, waarbij automatisch op plagiaat wordt gecontroleerd.
Dit vak heeft geen tentamen.
Literatuurlijst
Verplicht studiemateriaal Literatuur wordt bekend gemaakt in de syllabus en, indien nodig, beschikbaar gemaakt op Brightspace.
Inschrijven
Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie.
Contact
Vakcoördinator: mr. drs. M.M. Cornax;
Werkadres: KOG, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden;
Bereikbaarheid: op afspraak;
E-mail: m.m.cornax@law.leidenuniv.nl
Instituut/afdeling
Instituut: Fiscale en Economische vakken;
Afdeling: Bedrijfswetenschappen;
Adres secretariaat: KOG, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden. Kamer B2.26;
Openingstijden: Elke werkdag (uitgezonderd woensdag) van 09.00 - 17.00 uur;
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7851;