Prospectus

nl en

Sustainability en recht

Course
2025-2026

Toegangseisen

Toegelaten tot de master Recht & Bedrijfskunde

Beschrijving

Sustainability speelt een steeds prominentere rol binnen het (ondernemings)recht. Ondernemingen worden geconfronteerd met strengere wet- en regelgeving die hen verplicht in hun bedrijfsvoering rekening te houden met mensenrechten en standaarden voor klimaat en milieu. Deze wet- en regelgeving komt onder andere voort uit de Europese Green Deal. Dit is het beleidskader waarin de Europese Unie ambitieuze doelen heeft gesteld om klimaatverandering tegen te gaan en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

In deze cursus worden de belangrijkste juridische instrumenten op het snijvlak van sustainability en (ondernemings)recht besproken. We behandelen onder meer: (1) de Corporate Sustainability Reporting Directive, die grote ondernemingen verplicht transparanter te rapporteren over ESG-factoren (Environmental, Social, Governance), (2) de Corporate Sustainability Due Diligence Directive, waarin ondernemingen worden verplicht tot het in kaart brengen van negatieve impact op mens en milieu binnen hun waardeketens, en (3) de Taxonomieverordening die een uniform kader biedt om economische activiteiten als ‘duurzaam’ te classificeren.

De cursus richt zich op de juridische implicaties van deze regelgeving en hoe ondernemingen hierop (kunnen) reageren. We behandelen de wisselwerking tussen Europese en nationale regelgeving en bespreken de rol van ondernemingen in de transitie naar een duurzame economie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan onderwerpen zoals greenwashing, ESG-litigation en de handhaving van duurzaamheidsregels door toezichthouders en de rechter.

Leerdoelen

Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven:
1. De student heeft grondige kennis van theorieën rondom (internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen (iMVO) en van duurzaamheidsverplichtingen die op ondernemingen rusten.
2. De student kan de belangrijkste rechtsinstrumenten op het gebied van duurzaam ondernemen, op zowel internationaal, Europees als nationaal niveau beoordelen en toepassen, en kan de relevantie van die rechtsinstrumenten duiden.
3. De student is in staat de onderlinge verhouding tussen de verschillende rechtsinstrumenten op het gebied van iMVO en duurzaamheid uit te leggen.
4. De student is in staat de betekenis en de gevolgen van iMVO en duurzaamheid voor zowel (internationale) ondernemingen en concerns alsmede hun waardeketens te waarderen.
5. De student is in staat de samenhang tussen de verschillende onderdelen van iMVO en duurzaamheid, zoals passende zorgvuldigheid, rapportageverplichtingen en due diligence, te verklaren.
6. De student kan de tendensen binnen ESG-litigation en de handhaving van duurzaamheidsregels duiden en daarover gemotiveerd adviseren.

Rooster

Zie MyTimetable.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges * Aantal à 2 uur: 5;

  • Namen docenten: Mr. dr. C. de Groot, mr. dr. C.H.A. van Oostrum;

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Het doornemen van voorgeschreven literatuur en jurisprudentie en andere bronnen met als doel actief te kunnen deelnemen aan het wetenschappelijk debat.

Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: 5;

  • Namen docenten: Mr. dr. C. de Groot, mr. dr. C.H.A. van Oostrum;

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Het doornemen van voorgeschreven literatuur en jurisprudentie en andere bronnen met als doel actief te kunnen deelnemen aan het wetenschappelijk debat.

Toetsing en weging

Toetsvorm(en)

  • Schriftelijke eindopdracht

Literatuurlijst

Verplicht studiemateriaal
Literatuur wordt bekend gemaakt in de syllabus en, indien nodig, beschikbaar gemaakt op Brightspace.

Inschrijven

Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie. 

Maximum aantal studenten: exchange: # ; keuzevak: # ; minor: #

Contact

Instituut/afdeling

  • Instituut: Fiscale en Economische vakken;

  • Afdeling: Bedrijfswetenschappen;

  • Adres secretariaat: KOG, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden. Kamer B2.26;

  • Openingstijden: Elke werkdag (uitgezonderd woensdag) van 09.00 - 17.00 uur;

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7851;

  • E-mail: bedrijfswetenschappen@law.leidenuniv.nl.

Opmerkingen