Prospectus

nl en

Het Romeinse gezin

Course
2008-2009

Het Romeinse gezin staat de laatste tijd zeer in de belangstelling. Zo zijn talrijke studies gewijd aan controverses ten aanzien van de juridische en sociale verhoudingen binnen het gezin. Ook wordt fel gediscussieerd over demografische aspecten als de normale huwelijksleeftijd van meisjes, over de frequentie van praktijken als abortus, infanticide en het te vondeling leggen van kinderen. Een ander fascinerend onderwerp is de echtscheiding, die verrassend veelvuldig voorgekomen lijkt te zijn. In het verlengde hiervan liggen vragen ten aanzien van de band tussen de echtgenoten en tussen de (stief)ouders en kinderen: kan men bijv. spreken van (een ideaal van) huwelijkse liefde in de Romeinse samenleving en van (een ideaal van) liefde tussen ouders en kinderen? Het college zal zich richten op de eerste eeuw v.C. en de eerste twee eeuwen n.C.

Timetable

Semester I, zie rooster.

Method of Instruction

Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).

Course objectives

De student verwerft kennis over het Romeinse gezin en inzicht in de belangrijkste discussies die daarover worden gevoerd. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de vraag hoe het antieke bronnenmateriaal ingezet is in de grote debatten die historici over het gezin hebben gevoerd.

Required reading

  • Aan te schaffen: S. Dixon, The Roman family (1992).

  • Verder zal intensief gebruik worden gemaakt van: J.F. Gardner en Th. Wiedemann, The Roman Household: a sourcebook (Londen 1991), dat desgewenst ook kan worden aangeschaft.

Examination

Werkstuk

Information

Bij docent, l.e.tacoma@hum.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpage

Voor de cursus zal gebruik worden gemaakt van een blackboard-site.

Application Courses, Seminars and Exams

Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure.