Binnen de religies van de wereld van de Oudheid speelt tekst een grote rol, zowel in de vorm van gesproken als geschreven teksten. Hieromtrent zijn velerlei vragen te formuleren, te beginnen met de relatie tussen gesproken en geschreven tekst. De nadruk zal bij dit college liggen op de functie van tekst binnen het religieus ritueel, en de status van de tekst. Die status loopt van mensenwerk tot tekst die als het geopenbaarde woord van de bovennatuur zelf wordt beschouwd. Wie spreekt of schrijft ‘het woord van god’? De nalatenschap van de oudheid op dit vlak is nog steeds zeer actueel.
Timetable
Semester I, zie rooster.
Method of Instruction
Werkcollege. NB verplichte aanwezigheid ( zie studiereglement Instituut voor Geschiedenis, art 2).
Course objectives
Na het volgen van deze cursus dient de student te beschikken over een goede kennis van de plaats van tekst (gesproken en geschreven) binnen de religies van de wereld van de Oudheid in het bijzonder, en een redelijk inzicht in de problemen van oraliteit en geletterdheid in het algemeen. Basale heuristiek en het zelfstandig verwerken van informatie en hierover mondeling en schriftelijk rapporteren zijn de nagestreefde vaardigheden.
Required reading
Wordt op individuele basis verstrekt
Instaptoets:
Op de eerste bijeenkomst wordt men bevraagd over: Henrichs, Albert, ‘“Hieroi logoi” and “hierai bibloi”: the (un)written margins of the sacred in ancient Greece’, HSClPh 101 (2003) 207-266
Examination
Afsluiting door middel van een werkstuk.
Information
Bij de docent: Dr F.G. Naerebout ( f.g.naerebout@let.leidenuniv.nl)
Blackboard/webpage
Application Courses, Seminars and Exams
Zie aanmeldingsprocedure.