Prospectus

nl en

Propedeuse HC VG (Vaderlandse Geschiedenis)

Course
2008-2009

In het overzichtscollege Vaderlandse Geschiedenis worden de hoofdlijnen en grondbegrippen van de Nederlandse geschiedenis vanaf circa 1500 behandeld en toegelicht. Er wordt daarbij aandacht geschonken aan de politieke, sociaal-economische, religieuze en culturele aspecten. In deze hoorcolleges wordt de stof van het handboek aangevuld, nader belicht en vanuit andere visies benaderd. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de maritieme en overzeese geschiedenis van Nederland

Timetable

zie rooster

Method of Instruction

hoorcollege en zelfstudie

A la carte and contract teaching

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Course objectives

Kennis, overzicht en inzicht verwerven in de algemene, maritieme en overzeese geschiedenis van Nederland sinds 1500.

Required reading

  • J.C.H. Blom en E. Lamberts ed., Geschiedenis van de Nederlanden (Baarn 2003). Uit het handboek moet worden bestudeerd: Hoofdstukken: III, par. 3; IV; VI, par. 1 en 3; VIII en Epiloog.

  • Reader Vaderlandse Geschiedenis, verkrijgbaar bij het Studiepunt Letteren, Cleveringaplaats 1.

Examination

schriftelijk tentamen

Information

Inhoudelijke informatie bij coördinator
E-mail: D.Bos@hum.leidenuniv.nl

Praktische informatie bij het Secretariaat Geschiedenis
E-mail: geschiedenis@hum.leidenuniv.nl

Overview

Dertien weken hoorcollege waarin door vier docenten de Nederlandse geschiedenis in verschillende tijdvakken en thema’s vanuit diverse visies wordt behandeld.

Remarks

Het hoorcollege kan worden gevolgd door studenten van binnen en buiten het Instituut voor Geschiedenis. Het college maakt deel uit van de propedeuse Geschiedenis en kan verder gevolgd worden als onderdeel van een bijvak of als keuzevak, als contract-college en als à la carte-college.

Application Courses, Seminars and Exams

Alle eerstejaars propedeuse-studenten zijn voor het hoorcollege automatisch aangemeld. Alle overige studenten dienen zich aan te melden via U-twist, bij: aanmelden cursussen.
http://www.ulcn.leidenuniv.nl

Alle eerstejaars propedeuse-studenten zijn voor het reguliere tentamen automatisch aangemeld. Alle overige studenten en alle deelnemers aan het herkansingstentamen dienen zich aan te melden via U-twist, bij: aanmelden tentamens.
http://www.ulcn.leidenuniv.nl