Prospectus

nl en

Philology 6: Middle English Literature

Course
2008-2009

Een overzicht van de Middelengelse literatuur (12e t/m 14e eeuw): kroniek, religieuze lering, romance, lyrische po?e, fabel, fabliau, allegorie, toneel. De teksten worden in het origineel gelezen met aantekeningen in de kantlijn. In de werkgroepen komen vertaling en interpretatie van de gelezen teksten aan de orde na korte inleidingen over de literatuurgeschiedenis van de periode en het experimentele karakter van de prille literatuur in de volkstaal in zijn culturele en historische context.

Rooster

Beschikbaar vanaf 1 juni op het internet.

Onderwijsvorm

Twee uur werkgroep per week.

A la carte- en contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Vertaling van Middelengels in verschillende dialecten; interpretatie van representatieve teksten uit de verschillende genres van de middeleeuwse literatuur in het kader van hun cultuurhistorische achtergrond; mondelinge discussie en schriftelijke analyse; omgaan met elementaire secundaire bronnen.

Literatuur

  • Elaine Treharne, ed., Old and Middle English c. 890 – c. 1400: An Anthology, Second Edition, Oxford: Blackwell, 2004.

  • The Riverside Chaucer, ed. Larry D. Benson, Oxford University Press paperback, 1988.

  • The Norton Anthology of English Literature, 8th edition, 2006, Volume I or Volume A.

  • N.H.G.E. Veldhoen & H. Aertsen, eds., Companion to Early Middle English Literature, Second, enlarged edition, Amsterdam: V.U. University Press, 1995.

Toetsing

Twee essays tijdens de cursus, waaruit ook de bekendheid met de achtergronden moet bllijken, en een schriftelijk tentamen bestaande uit een “ongeziene” vertaling; elk telt mee voor 1/3 van het eindcijfer.

Informatie

Secretariaat Opleiding Engels, P.N. van Eyckhof 4, kamer 102c. Tel. 071-5272144. English@hum.leidenuniv.nl

Blackboard/webpagina

Geen blackboardondersteuning.

Overzicht

Wordt nader bekend gemaakt.