Prospectus

nl en

Russische grammatica 1A-1C

Course
2008-2009

De titel van het onderdeel “Russische grammatica” suggereert dat het bij dit vak uitsluitend gaat om de grammaticale vormen en regels van het Russisch De inhoud van het vak is echter ruimer: behalve met de grammatica (morfologie en syntaxis) maakt men ook kennis met het Russische schrift, klank- en spellingssysteem en de beginselen van de fonetiek; ook wordt ruim aandacht besteed aan de uitspraak. Tenslotte neemt de verwerving van de basiswoordenschat een belangrijke plaats in. Drie keer per week is er een bijeenkomst voor dit onderdeel: 3 uur werkcollege, gevolgd door 2 uur oefeningen in het talenpracticum en in de computerzaal. Het is de bedoeling dat de student als voorbereiding op deze werkcolleges bepaalde paragrafen uit het handboek bestudeert, een tekst leest, vertaalt en analyseert op grammaticale problemen en een schriftelijke oefening maakt. Tijdens de colleges bestaat dan de gelegenheid vragen te stellen over de bestudeerde stof. Het grootste deel van het werkcollege bestaat uit oefening in met name schriftelijk Russisch (lezen, schrijven). De werkcolleges worden gevolgd door 2 uur talenpracticum (2 keer per week: uitspraak, verstaan, vaardigheid in het gebruik van diverse grammaticale vormen en structuren) en computerzaal (1 keer per week: oefening van de morfologie m.b.v. het programma RUMOR).

Rooster

Het eerste deel (PGRA) in het eerste semester maakt deel uit van het minorprogramma Slavische Talen en Culturen.

Onderwijsvorm

werkcollege, talenpracticum en computerzaal

Leerdoelen

Zie beschrijving hierboven.

Literatuur

*Russisch voor Slavisten deel 1+2
Beide titels zijn te koop bij het Studiepunt Letteren.
Zie ook: Studiemateriaal online op www.hum.leidenuniv.nl/ruslandkunde_slavisch

Toetsing

Het onderdeel Russische grammatica wordt getoetst d.m.v. drie deeltentamens.
In januari wordt de inhoud van de units 1 t/m 3 van de cursus Russisch voor Slavisten getoetst (PGRA, 10 ECTS), in juni de inhoud van de units 1 t/m 7 (PGRB en PGRC, elk 5 ECTS).
N.B.: Toegang tot de tentamens PGRB en PGRC hebben alleen degenen, die een voldoende hebben gehaald voor het tentamen PGRA.

Informatie

Studiecoördinator, mw. drs. T. Bouma (zie www.slavisch.leidenuniv.nl > Organisatie > Stafleden voor de adressen).

Blackboard/webpagina

De cursus zal ondersteund worden door Blackboard.

A la carte- en contractonderwijs Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.