Het college Herodotus kan beschouwd worden als een inleiding op het eerste grote prozawerk uit de Griekse literatuurgeschiedenis. Aandacht wordt onder andere besteed aan de opbouw van de Historiën de geschiedenis van de historiografie, Herodotus’ historische methode, zijn vertelstrategieën en verschillende andere thema’s.
Rooster
Onderwijsvorm
Werkcolleges en zelfstudie
Leerdoelen
Studenten worden geacht door het college:
inzicht te krijgen in de inhoud, structuur en stijl van Herodotus’ Historiën, alsmede inzicht te krijgen in Herodotus’ historische methode, causaliteitsdenken en vertelstrategieën;
leeservaring met Grieks proza op te doen door de (deels begeleide maar grotendeels zelfstandige) lectuur van ong. 35-40 pagina’s OCT;
bekendheid met het werk van Herodotus op te doen door de lectuur van een groot stuk Historiën in vertaling;
de nodige secundaire literatuur te bestuderen;
inzicht te krijgen in de verschillen tussen het Ionische en Attische taaleigen;
enige bekendheid op te doen met vertaaltheorie en verschillende vertaalstijlen, alsmede met de noties alterité en cultural memory.
Literatuur
De syllabus Herodotus. Griekse Historiografie (vanaf ongeveer twee weken voor aanvang van het blok verkrijgbaar bij het Studiepunt Letteren).
De Herodotus OCT, verzorgd door K. Hude (derde druk of later). Studenten kunnen uit de voeten met alleen het eerste deel, hoewel het aanbeveling verdient beide delen aan te schaffen.
Een Herodotus-vertaling, bijvoorbeeld Van Dolens Herodotos, het verslag van mijn onderzoek (Amsterdam 1995 en latere drukken, aanbevolen), of Damsté’s Herodotos, Historiën (Houten 1968 en latere drukken). Er zijn ook talrijke goede Engelse vertalingen.
Overige literatuur wordt ter kopiëring aangeboden.
Het is niet nodig literatuur te raadplegen voor de aanvang van het college.
Toetsing
Een schriftelijke toets aan het eind van de cursus, die bestaat uit:
open vragen en essayvragen over de gelezen stukken Grieks en de op college behandelde achtergrondinformatie;
een korte vertaling van een ongelezen stuk uit de Historiën.
Informatie
Drs. H.H. Koning ( h.h.koning@hum.leidenuniv.nl)
Blackboard/webpagina
Bij deze cursus wordt geen gebruik gemaakt van blackboard.
Overzicht
Het college bestaat uit 14 bijeenkomsten van twee uur. In de regel zal tijdens het eerste uur een responsiecollege plaatsvinden; het tweede uur wordt er gezamenlijk gelezen, waarvoor studenten zich dienen voor te bereiden. Een gedetailleerd overzicht van de inhoud van alle colleges wordt op de eerste bijeenkomst uitgereikt.
Toelatingseisen
Deze curus is toegankelijk voor BA2-studenten GLTC.