Prospectus

nl en

Recht en religie van islamitische minderheden

Course
2008-2009

In het college wordt de positie van islamitische minderheden behandeld vanuit zowel islamitisch als Westers perspectief. In het islamitisch perspectief wordt aandacht besteed aan de wijze waarop de Sharia zich uitspreekt over de positie van islamitische minderheden (fiqh al-aqaliy? en wordt ingegaan op de wijze waarop islamitische minderheden in het Westen uitvoering geven aan hun islamitisch regels. In het Westers perspectief wordt ingegaan op de verschillende wijzen waarop Westerse landen (o.a. Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk, Engeland) de positie van religieuze minderheden vormgeven in juridisch opzicht. In beide perspectieven wordt veel aandacht besteed aan familierecht.

Course objectives

Na dit college heeft de student inzicht in conceptuele kwesties als ‘religieuze minderheid’ en de wijzen waarop rechten en vrijheden van deze minderheden kunnen worden vormgegeven. Tevens zal de student kennis hebben over de verschillende onderwerpen waarop dit in praktijk werkt ten aanzien van islamitische minderheden in het Westen, en hoe hierover wordt gedacht door het islamitisch recht, door moslims zelf, en door Westerse overheden en regelgeving. Met behulp van een referaat wordt de student gestimuleerd om kritisch, maar met kennis van zaken met deze materie om te gaan.

Method of Instruction

Hoorcollege.

Examination

Schriftelijk tentamen en referaat.

Required reading

Wordt nader bekendgemaakt.

Admission

Geen eisen.

Remarks

Aanwezigheid is verplicht. Bij meer dan 2x afwezigheid wordt een student van verdere deelname aan het college uitgesloten.