Prospectus

nl en

Inleiding geschiedenis van het Midden-Oosten 1 (600-1800)

Course
2008-2009

Het college behandelt in het kader van “Grote Wereldrijken” een selectie van thema’s uit de islamitische en wereld-geschiedenis vanaf de opkomst van de islam in de zevende eeuw en de geleidelijke vorming van een islamitisch rijk tot aan de rijken van de Samaniden, Seljoeken, Mongolen, Mamelukken, Ottomanen en Safaviden. Het bestudeerde tijdvak eindigt met de expansie van het Europese kolonialisme in de late achttiende -vroeg negentiende eeuw.
Dit college biedt de basismethoden van historische analyse aan. Bij de bestudering van de staten en de samenlevingen in een gebied dat zich uitstrekt over Zuid-Europa, Noord-Afrika en West-Azië valueren de studenten de verworvenheden en de bijdragen van het Midden-Oosten aan de wereldgeschiedenis en de mondiale beschaving. Dit college stelt de studenten in staat een kritische blik te ontwikkelen op de algemeen aanvaarde meningen over de islam en het Midden-Oosten als statische monolieten en als exotisch anders in de ogen van het Westen.
Het college bestaat uit voordrachten met actieve deelname van de studenten. Elke week lezen de studenten ter voorbereiding een hoofdstuk van de literatuur om tijdens het college te bespreken.

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege.

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

Het doel van dit hoorcollege is om studenten kennis te laten maken met de sociale en politieke geschiedenis van het Midden-Oosten in de periode van 7 eeuw tot eind van 18 eeuw.

Literatuur

  • Arthur, Jr. Goldschmidt and Lawrence Davidson, A Concise History of the Middle East , 8th Edition,Westview Press 2005

  • Bernard Lewis, Istanbul en de Wereld van het Ottomaanse Rijk, Bulaaq 2007

  • Charles Melville, ed. Safavid Persia I.B. Tauris1996

Toetsing

Schriftelijk tentamen aan het eind van het semester.

Informatie

Bij de docent Prof. Dr. T. Atabaki

Blackboard/webpagina

Er wordt gebruik gemaakt van Blackboard.

Opmerkingen

Aanmelden via U-twist. *N.B. eerstejaars hoofdvakstudenten Arabisch, Nieuwperzisch en Turks worden automatisch aangemeld voor deze cursus.

De voertaal is meestal Nederlands, maar kan eventueel ook Engels zijn wanneer het college door een gastdocent gegeven wordt.

Toelatingseisen

Geen.