Prospectus

nl en

Inleiding geschiedenis van het Midden-Oosten 2 (1800-2000)

Course
2008-2009

Het college is een vervolg op de ‘Inleiding in de geschiedenis van het Midden-Oosten I, 600 tot 1800’ (APTGS10).
Het college behandelt de geschiedenis van het Midden-Oosten vanaf 1800 tot heden.
Met speciale aandacht voor het maatschappelijk leven van alledag in het Midden-Oosten gedurende de laatste tweehonderd jaar wordt het proces van modernisering in het Midden-Oosten behandeld in het kader van de kolonialisering, natievorming constitutionalisme, secularisatie, nationalisme, socialisme en islamisme. Studenten worden aangemoedigd om na te denken over alternatieve interpretaties van de modernisering in de Arabische landen, Iran en Turkije.
De onderwerpen waarover in deze cursus zal worden gediscussieerd, zijn oriëntalisme, nativisme, zelfbeelden van opkomende natie-staten, herdefiniëring van identiteiten, gender aspecten van modernisering, lokale vormen van historische representatie. Ook zullen politieke en geestelijke stromingen in het moderne Midden-Oosten in kaart worden gebracht. In het afsluitende college wordt aandacht besteed aan de regionale verstandhoudingen en de uitdagingen van de globalisering waar het Midden-Oosten in de 21e eeuw mee wordt geconfronteerd.

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege.

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

-

Literatuur

  • William L. Cleveland and Martin Bunton, Modern Middle East. 4e editie (of eerdere) 2008. Oxford/Boulder: Westview Press. ISBN: 9780813343747

  • Ilan Pappé, The Modern Middle East (New York: Routledge, 2005) (facultatief)

Toetsing

Na blok 3 vindt er een deeltoets (multiple choice) plaats, na blok 4 het afsluitend tentamen (open/essay vragen). De deeltoets kan niet worden herkanst. Het eindcijfer wordt als volgt bepaald: deeltoets 10%, afsluitend tentamen 90%

Informatie

Bij de docent Mw Prof.dr. P.M. Sijpesteijn

Blackboard/webpagina

Er wordt gebruik gemaakt van Blackboard.

Overzicht

Een gedetailleerd overzicht van de cursus staat tzt op blackboard.

Opmerkingen

Aanmelden via U-twist.
N.B. eerstejaars hoofdvakstudenten Arabisch, Nieuwperzisch en Turks worden automatisch aangemeld voor deze cursus.

De voertaal is meestal Nederlands, maar kan eventueel ook Engels zijn wanneer het college door een gastdocent gegeven wordt.

Toelatingseisen

Geen.