Prospectus

nl en

Nederlandse literatuur in internationaal verband

Course
2008-2009

Aandacht voor literatuur en literatuurgeschiedenis binnen een opleiding Nederlandse Taal en Cultuur heeft uit de aard der zaak een nationale oriëntatie. Dat neemt niet weg dat de productie, verspreiding en consumptie van literair werk, van middeleeuwen tot heden, plaatsvindt in internationaal verband. In ieder tijdvak verloopt dit proces anders en zijn er andere krachten in het spel. Waar het Latijn in middeleeuws Europa in cultureel opzicht een sterke eenheidscheppende kracht vormde, daar zet de toenemende globalisering, mede onder invloed van nieuwe media, aan tot interculturele verschijnselen, maar ook tot nationale reflexen.

Timetable

2e semester, blok 1 en 2, ma 12-13 uur hoorcollege, do. 13-15 uur werkcollege in twee groepen van 1 uur

Method of Instruction

1 uur hoorcollege, 1 uur werkcollege, zelfstandige literatuurstudie; bij het college hoort een excursie

A la carte and contract teaching

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Course objectives

Studenten doen kennis op over uiteenlopende internationale aspecten van de Nederlandse literatuur door de eeuwen heen. Zo groeit het inzicht dat de Nederlandse literatuurgeschiedenis weliswaar nationaal georiënteerd is, maar dat voor een juist begrip kennis van de internationale literaire en culturele traditie onontbeerlijk is. Studenten oefenen het analyseren, commentariëren, verwerken en met elkaar in verband brengen van wetenschappelijke artikelen en het zelfstandig verwerken van een lijst met secundaire literatuur.

Required reading

Aan het begin van het college zal een literatuurlijst worden uitgereikt.

Examination

Schriftelijk tentamen met korte open vragen en enkele essayvragen. De essayvragen wegen twee keer zo zwaar als de korte open vragen.

Information

Wim van Anrooij, Opleiding Nederlands (WSD-complex, gebouw 1167, kamer 101a), tel. 071-5321843, e-mail w.van.anrooij@hum.leidenuniv.nl
Jaap Goedegebuure, Opleiding Nederlands (WSD-complex, gebouw 1167, kamer 201a), tel. 071-5272625, e-mail j.l.goedegebuure@hum.leidenuniv.nl

Overview

Tijdens de hoorcolleges worden de volgende thema’s besproken:
1. Transfer van Latijn naar volkstaal,
2. Tweetaligheid in de zuidelijke Nederlanden en de receptie van de hoofse cultuur,
3. Tussen Maas en Rijn, de Hanze en de rest van het Duitse Rijk,
4. Doorwerking van Middelnederlandse letterkunde in het buitenland na 1500,
5. Humanisme,
6. Frankrijk, Italië en de lyrische traditie,
7. Shakespeare en Vondel,
8. Akademies, genootschappen en spectatoriale geschriften,
9. Sentimentalisme en Romantiek,
10. De Tachtigers en de Franse en Engelse context,
11. Theo van Doesburg,
12. Modernisme,
13. Het commerciële succes van de Nederlandse literatuur in het buitenland sedert 1980.

De Cobra-groep komt aan de orde tijdens een excursie naar het Cobra Museum in Amstelveen. In de werkcolleges wordt de besproken thematiek aan de hand van artikelen en/of tekstfragmenten nader uitgediept. Na week 13 bestuderen studenten zelfstandig een verplichte literatuurlijst (waarop ook additionele thema’s voorkomen).