Prospectus

nl en

Russische Letterkunde 3

Course
2008-2009

Letterkunde 2 kende een chronologische opzet die grotendeels parallel liep aan de ontwikkeling van de Russische literatuur in de negentiende eeuw; Letterkunde 3 heeft een minder lineaire structuur omdat het meer in het teken van de methodologische verdieping staat. Gedurende het eerste blok van dit college gaan we uitgebreid in op de belangrijkste stromingen binnen het modernisme (symbolisme, futurisme en acme?e). De colleges van het tweede blok staan volledig in het teken van de literatuur en de film van de politieke dooi onder Nikita Chroejsjtov.
Doel van dit college is niet zo zeer een integraal overzicht van de Russische literatuur te geven, maar verschillende methodes te introduceren die naast de meer traditionele, tekst-immanente benadering van literatuur kunnen worden toegepast (naast formalisme, ook semiotiek en new historicism).

Method of Instruction

Werkcollege, aanwezigheid dus verplicht.

Course objectives

Verder ontwikkelen van vaardigheid in het analyseren van proza en poëzie – Kennisnemen van werken uit het Russische modernisme (o.a. symbolisme, futurisme) en uit de periode van de ‘‘dooi’ – Kennisnemen van enkele (voor de Russische literatuur relevante) stromingen binnen de literatuurwetenschap – Optimaliseren van informatievaardigheid, i.h.b. het kritisch gebruik van handboeken en het internet – Verder ontwikkelen van schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid

Required reading

Primaire bronnen worden in elektronische vorm beschikbaar gesteld. Secundaire literatuur wordt in hard copy uitgedeeld.

Examination

1) Schriftelijk tentamen over de collegestof en de secundaire literatuur.
(2) Twee twee werkstukken/ analyses van elk ca. 2500 woorden: één over een onderwerp dat betrekking heeft op het modernisme, en één over de literatuur of de film van de ‘dooi’. Beide werkstukken moeten uiterlijk twee weken voor het tentamen zijn ingeleverd.
(3) Iedereen bespreekt op college gedurende tien tot vijftien minuten één keer een wetenschappelijk artikel (samenvatting van belangrijkste punten, kritische opmerkingen etc.). Voor dit onderdeel wordt geen apart cijfer toegekend.
Het eindcijfer wordt bepaald aan de hand van het tentamen en de twee werkstukken die alledrie even zwaar wegen met dien verstande dat elk onderdeel tenminste met 5,5 moet zijn gehonoreerd

Information

Bij de docent

Blackboard/webpage

De cursus zal ondersteund worden door Blackboard.

A la carte and contract teaching

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/contractonderwijs/inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.