Prospectus

nl en

Themacursus I: Iconografie

Course
2008-2009

Religie en politiek zijn nogal eens met elkaar verweven. In diverse culturen, godsdiensten en perioden is dit het geval geweest. Tijdens deze collegereeks wordt een vergelijking gemaakt tussen de manieren waarop religieuze en politieke boodschappen in beeld worden gebracht, vooral in Hindoe?e, Boeddhisme, Christendom en Islam. Allereerst wordt er aandacht besteed aan de manier waarop een beeld ‘gelezen’ kan worden en vervolgens wordt een aantal concepten, zoals afbeeldingen van goden, heersers en de kosmos in de iconografie van de grote wereldreligies met elkaar vergeleken.

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

De student verwerft parate kennis van de belangrijkste iconografische thema’s in de beeldtradities, die gebaseerd zijn op het Oude en Nieuwe Testament, Hindoeïsme, Boeddhisme en Islam.

Literatuur

Nader te bepalen

Toetsing

Schriftelijk tentamen

Informatie

Dr. K.C. Innemée k.c.innemee@hum.leidenuniv.nl