Prospectus

nl en

Modern wereldchristendom in Azie

Course
2008-2009

Dit college bestaat uit twee delen van elk zes colleges. In het eerste deel (A) wordt aan de hand van recent-verschenen wetenschappelijke een aantal thema’s uit de recente geschiedenis van het wereldwijde christendom behandeld, dit najaar in het bijzonder aan de hand van de geschiedenis van het christendom in Azi?De verspreiding van het christendom als gevolg van missie/zending, nieuwe bewegingen als pinksterkerken en onafhankelijke kerken, christendom in relatie tot kolonialisme en post-kolonialisme, relaties tussen de verschillende denominaties, en de relaties met andere godsdiensten komen daarbij in ieder geval aan de orde. In het tweede deel van het college (B) staat het hedendaagse christendom in verschillende delen van Azi?entraal, waarbij iedere week een land of regio besproken wordt. Aan de orde komen daarbij in ieder geval Isra?Palestina, Irak, China en India. Afhankelijk van de belangstelling van de deelnemende studenten kunnen nog twee andere landen of regio’s besproken worden.

Objectives

Studenten zijn na afronding bekend met de belangrijkste verschijningsvormen van het christendom in Azië (orthodox, roomskatholiek, protestants en pentecostaal), in hun onderlinge relaties en tegen de achtergrond van historische ontwikkelingen (in het bijzonder globalisering en kolonialisme) en de hedendaagse, veelal interreligieuze, context; ze kennen de belangrijkste bronnen op dit vakgebied en kunnen op basis van de kennis van de bronnen en enige begeleide onderzoekservaring in het kader van papers en presentatie verder onderzoek op dit terrein aanvatten. Daarnaast kunnen ze het christendom in Azië plaatsen in het grotere geheel van het mondiale christendom.

Method of instruction

Het eerste deel van het college (A) is een interactief hoorcollege op basis van gezamenlijk voorbereide teksten. Dit deel wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen. In het tweede deel (B) presenteren de studenten hun studies naar de het christendom in verschillende regio’s, deels aan de hand van opgegeven literatuur, deels door eigen bronnen te zoeken. Dit tweede deel wordt afgesloten met een paper over het onderwerp van de mondelinge presentatie.

Examination

Tentamen, presentatie en werkstuk.

Required reading

Nader op te geven.

Admission

Het college Geschiedenis van het christendom (propedeuse) moet zijn afgerond.

Comments

Het eerste deel (A) van het college maakt ook deel uit van het college Modern christendom 1. Voor de studenten die beide colleges in één semester (moeten) volgen, wordt een vervangende opdracht voor het eerste deel opgegeven. Het college kan samen met de eerstejaarscursus Geschiedenis van het christendom, het alternerende college Modern wereldchristendom, Afrika (najaar 2009) en het college Rituelen en symbolen van het christendom (ieder voorjaar) deel uitmaken van een bachelorkeuzevak ‘Wereldchristendom’ (zie onder bachelorkeuzevakken). Ook kan het deel uitmaken van een minor Geschiedenis van het christendom.