Prospectus

nl en

Themacursus IIa: Moderne kunst. Grenzen en Italiaans design

Course
2008-2009

De Themacursus Modern zal in de vorm van twee collegereeksen enkele belangrijke aspecten behandelen van de moderne en contemporaine beeldende kunst, fotografie en vormgeving vanaf ongeveer 1870 tot heden. In de ene reeks staat beeldende kunst en fotografie centraal, de tweede reeks is toegespitst op design.In het eerste deel is het thema Tussen kunst & beeldcultuur. Er wordt aandacht besteed aan het concept ‘hybriditeit’ in de postmoderne kunst, grensoverschrijdingen tussen verschillende media en tussen ‘high’ en ‘low’ en er komen kunstwerken ter sprake die de materialiteit van kunst ondervragen. Het deel over Italiaans design gaat over vormgeving in Itali?anaf 1870 tot heden. Hoewel de Italiaanse vormgeving pas na de Tweede Wereldoorlog alom in Europa als toonaangevend wordt beschouwd, gaven al eerder interessante stromingen de leefomgeving van de mens een geheel nieuwe gestalte. Het Futurisme, het razionalismo, de Tri?ale, een belangrijk tijdschrift als Domus, het radicale design en het postmodernisme komen aan bod.

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcolleges

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Leerdoelen

De student krijgt inzicht in enkele belangrijke aspecten van de moderne en contemporaine beeldende kunst, fotografie en vormgeving vanaf ongeveer 1870 tot heden.

Literatuur

  • Reader Tussen kunst en beeldcultuur; verkrijgbaar bij het Studiepunt Letteren. – Literatuur n.t.b.

Toetsing

Hoorcolleges worden getoetst door middel van een schriftelijk tentamen. Elk deelcollege heeft een eigen tentamen: beeldende kunst in blok 1, design in blok 2. Er is echter 1 gemiddeld eindcijfer en de losse deeltentamens gelden niet als behaald resultaat.