Prospectus

nl en

Cultureel Erfgoed en Collecties II: Verzamelen

Course
2008-2009

Voor het afronden van de Cultureel Erfgoed II (10 ects) dienen vol- en deeltijdstudenten beide collegereeksen te volgen, beide met een voldoende af te sluiten:
Hoorcollege
Het centrale thema van de collegereeks Musea, collecties en monumenten is het beheren, presenteren en conserveren van cultureel erfgoed, in heden en verleden. Het accent zal liggen op het ontstaan en de ontwikkeling van het kunstmuseum en op architectonische en maatschappelijke vragen rond hedendaagse kunstmusea en museale presentaties.
Werkcollege Musea Collecties Monumenten
Het thema van het werkcollege is ‘Presenteren is Interpreteren’. In de eerste weken van dit werkcollege zullen theoretische aspecten van het presenteren – van tentoonstellingen – bestudeerd worden. Vervolgens zullen de studenten zelf een digitale tentoonstelling maken en deze schriftelijk verantwoorden.

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege en werkcollege

Leerdoelen

De cursus maakt deel uit van het aspect ‘Cultureel Erfgoed’ dat in de eerste twee jaren van de studie aandacht krijgt. ‘Erfgoed/Collecties II: Verzamelen’ is het vervolg van ‘Erfgoed/Collecties I: Museaal verzamelen in Nederland’ in het eerste studiejaar.

Literatuur

Hoorcollege
Voor de voltijd:

  • V. Newhouse, Towards a New Museum, New York (Monacelli Press) 1998 (ISBN 1885254601), hele boek behalve hoofdstuk 3 en 4.
    Voor de deeltijd:

  • V. Newhouse, Towards a New Museum, New York (Monacelli Press) 1998 (ISBN 1885254601), hele boek behalve hoofdstuk 3 en 4.

  • Emilios Chlimintzas (red.), Musea: idee & architectuur, Amsterdam (Uitgeverij SUN) 2004 (ISBN 90 5875 135x), hele boek.

Werkcollege
Nader te bepalen

Toetsing

Hoorcollege:
Schriftelijk tentamen

Werkcollege:
Opdracht

Informatie

Werkcolleges
Drs. M.A. Leigh (coördinator) m.a.leigh@hum.leidenuniv.nl
Hoorcolleges
Dr. H.M.H. van de Schoor (hoorcollege) h.m.h.van.de.schoor@hum.leidenuniv.nl
Prof.dr. D.J. de Vries d.j.de.vries@hum.leidenuniv.nl d.devries@monumentenzorg.nl

Overzicht

Op het eerste college wordt het rooster uitgedeeld.

Voltijd: tweede studiejaar, eerste semester
Deeltijd: tweede studiejaar, tweede semester

De cursus heeft in het deeltijd-programma minder colleges en meer literatuurstudie