Prospectus

nl en

Heiligenlevens na de Hervorming

Course
2008-2009

Over heiligen en hun verering hebben katholieken en protestanten sinds 31 oktober 1517 lopen steggelen. Protestanten geloven er niet in en katholieken hebben na de Hervorming allerlei vormen van bijgeloof weggewerkt. In dit college zal worden bekeken hoe in de zestiende en zeventiende eeuw naar dit middeleeuwse erfgoed door katholieken en protestanten werd aangekeken én hoe het – bijvoorbeeld door politieke satirici – creatief werd gebruikt om nieuwe heiligen te beschrijven en te vereren.

Timetable

1e semester, blok 1 en 2, donderdag 11-13 uur

Method of Instruction

werkcollege

A la carte and contract teaching

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Course objectives

Inzicht in de complexe samenleving op de grens van Middeleeuwen en Vroeg Moderne Tijd, aan de hand van literaire teksten. Studenten oefenen in het verkennen en afbakenen van een onderzoeksterrein, het formuleren van een probleemstelling, het doen van onderzoek (inclusief bibliografisch zoekwerk) en het presenteren van hun bevindingen in een wetenschappelijk onderbouwd betoog.

Required reading

Eind augustus/begin september zal een literatuurlijst bij de docent (zie Informatie) op te vragen zijn.

Examination

Werkstuk (75%) en opdrachten (25%). Beide gaan over een onderwerp naar keuze. Aan de werkstukken (nota’s) wordt tijdens het college begonnen. Ze worden na afloop ingeleverd: dit in overleg met de studenten. Tijdens een plenaire zitting worden alle werkstukken besproken.

Information

Ludo Jongen, Opleiding Nederlands (WSD-complex, 1167, kamer 105b), tel. 071-2572119, e-mail: L.E.I.M.Jongen@hum.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpage

n.v.t.

Overview

Een aantal inleidende colleges gaan over soorten heiligenlevens en teksten die kenmerkend zijn voor dit genre. Vervolgens presenteert iedere deelnemer een nota over een heiligenleven naar keuze. Niet alleen serieuze katholieke heiligenlevens, maar ook protestantse pamfletten komen daarbij aan de orde.