Prospectus

nl en

Riddercultuur en herautenpoëzie

Course
2008-2009

Centraal staat de poëzie van heraut Gelre die hij in de decennia rond 1400 schreef en verzamelde. Het boek waarin hij alles bijeenbracht is bewaard gebleven en staat bekend als het Wapenboek Gelre, ‘with little doubt the finest of all the armorial books of the middle ages’, aldus de Engelse historicus Maurice Keen. Van heraut Gelre zijn trouwens nog vijf andere autografen bewaard gebleven, wat voor middeleeuwse begrippen heel bijzonder is. Heraut Gelre wilde de adel van zijn tijd inspireren tot dappere daden en hij deed dat onder meer door de biografieën van inspirerende ridders in dichtvorm vast te leggen. Het ging om lieden die naar het Heilige Land reisden, die zij aan zij streden met de ridders van de Duitse Orde in Pruisen en die tegen de heidenen in Spanje ten strijde trokken. Van deze poëzie is thans een uitgave in voorbereiding. Dit college biedt aldus mede een kijkje in de keuken van de moderne editeur.

Timetable

1e semester, blok 1 en 2, donderdag 15-17 uur

Method of Instruction

werkcollege

A la carte and contract teaching

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Course objectives

Studenten doen kennis op over de middeleeuwse riddercultuur en met name over herautenpoëzie en aanverwante genres. Centraal staan Middelnederlandse teksten maar in voorkomende gevallen wordt ook anderstalige literatuur ter sprake gebracht, waarmee het genre herautenpoëzie in een internationaal kader wordt geplaatst. Studenten oefenen in het verkennen en afbakenen van een onderzoeksterrein, het formuleren van een probleemstelling, het doen van onderzoek (inclusief bibliografisch zoekwerk), alsmede in het presenteren van hun bevindingen in een wetenschappelijk, goed verantwoord betoog. Het college biedt training in mondeling en schriftelijk presenteren, en in onderzoeks- en samenwerkingsvaardigheden.

Required reading

Een afschrift van de te bestuderen teksten is voorhanden en zal aan de studenten ter hand worden gesteld. Verdere literatuur wordt opgegeven tijdens het college.

Examination

Referaat (30%) en werkstuk (70%).

Information

Wim van Anrooij, Opleiding Nederlands (WSD-complex, gebouw 1167, kamer 101a), tel. 071-5272121, e-mail w.van.anrooij@hum.leidenuniv.nl.

Blackboard/webpage

n.v.t.

Overview

Aan het begin van het college wordt een beschrijving uitgereikt waarop van week tot week de collegestof staat aangegeven alsmede de voorbereiding die van de studenten wordt gevraagd.