Prospectus

nl en

Themacursus IIIb: Nederlandse kunst, architectuur en vormgeving

Course
2008-2009

De themacursus Nederlandse Kunst, architectuur en kunstnijverheid/design behandelt karakteristieke aspecten op het gebied van beeldende kunst, architectuur en vormgeving in de Nederlanden vanaf de 15de eeuw tot heden. De reeks is chronologisch van opzet en de kunstvormen worden geplaatst in een historische en theoretische context. Er is aandacht voor de Vlaamse primitieven, beeldende kunst en wooncultuur in de Noordelijke Gouden Eeuw. Vervolgens komen de verschillende gezichten van het modernisme eind 19de – begin twintigste eeuw aan bod. Onder dit laatste vallen Vincent van Gogh, architect H.P. Berlage, de Amsterdamse School, De Stijl en Piet Mondriaan, en Cobra. De reeks wordt afgesloten met aandacht voor contemporain Dutch design.

Timetable

Roosters 2008-2009

Method of Instruction

Hoorcollege met zelfstandige bestudering van literatuur en beeldmateriaal

A la carte and contract teaching

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte willen volgen (zonder tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/alacarte/alacarte_inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/contractonderwijs/inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Course objectives

De collegereeks beoogt inzicht te geven in de beeldende kunst, wooncultuur, architectuur en vormgeving in het Nederlandse cultuurgebied.

Required reading

  • Collegeteksten en beeldmateriaal op blackboard. Dit wordt verzorgd door mw. dr. M. Boers – Jan Jaap Heij, Vernieuwing & bezinning. Nederlandse beeldende kunst en kunstnijverheid ca. 1885-1935 uit de collectie van het Drents Museum, Zwolle/Assen: Waanders Uitgevers/Drents Museum, 2004. Dit boek dient te worden aangeschaft.

Examination

één schriftelijk tentamen na afloop

Information

Voor studenten hoofdvak en keuzevak Kunstgeschiedenis: m.h.groot@let.leidenuniv.nl