Prospectus

nl en

Taal en cultuur in Zuidoost-Azië

Course
2008-2009

Dit college geeft een incleiding op de culturele aspecten van taal en de talige aspecten van cultuur – vanuit verschillende, complementaire invalshoeken en met, naast algemene overzichten, verschillende voorbeelden (case studies). Het college verschaft tevens contextuele kennis voor de intensieve taalcursus Indonesisch en, voorbereidend, voor de cursus Javaans in semester II.

Geografische focus: het college begint breed met Zuidoost-Azi?n het algemeen en zoomt vervogens in op Indonesi?met uitstapjes naar Oost-Timor en Nederland.

Tussen de inleiding en de conclusie bestaat de collegeserie uit drie gedeelten:
I De talen- en culturenkaart, inventarisering, verwantschap van talen en culturen; van groot naar klein.
II Geheel ander perspectief. Inzoomen op de manier waarop talen en culturen—in hun interactie—locaal functioneren: hoe mensen ermee geconfronteerd worden en ermee omgaan in de contemporaine wereld; d.m.v. case studies.
III Weer meer afstand: kijken naar de manier waarop wetenschappers, ?cultuur- en politieke activisten, omgaan met taal: beschrijven, vastleggen, kiezen als “nationale” taal, standaardiseren, e.d. Hier een meer historisch perspectief.

Rooster

zie website opleiding http://www.indonesisch.leidenuniv.nl.

Onderwijsvorm

werkcollege

Leerdoelen

Het college beoogt de student kennis van en inzicht in de sociaal-culturele dimensies van taal en talen, met name in Zuidoost-Azië, te verschaffen.

Literatuur

Kopieën van artikelen liggen ter inzage.

Toetsing

Schriftelijk tentamen.

Informatie

Bij de docent.

Blackboard/webpagina

-

A la carte- en contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.