Daar de kunstgeschiedenis nog steeds vaak wordt gelijkgesteld aan de geschiedenis van de schilderkunst, is het goed te bedenken dat de beroemdste kunstenaars van hun tijd (ook) beeldhouwer waren: Donatello, Michelangelo, Bernini, Canova, Rodin en Picasso.
Doel van de werkgroep is de algemene kennis van beeldhouwkunst te verbreden en te verdiepen en na te gaan wat het eigene aan sculptuur is in zijn relatie tot architectuur en schilderkunst. Stilistische ontwikkelingen zullen worden geschetst aan de hand van een aantal kernmonumenten en belangrijke figuren. Hierbij zal de nadruk liggen op de grote kunstcentra (Florence, Rome, Parijs, etc.) maar ook zullen uitstapjes worden gemaakt naar minder bekende plaatsen. Hierbij zal bovendien telkens worden gekeken naar het belang van de Nederlandse beeldhouwhouwer.
Rooster
Onderwijsvorm
Responsiecollege, excursies naar Amsterdam, Delft, Rotterdam
Er geldt voor de werkcolleges een aanwezigheidsplicht (zie Onderwijs- en Examen reglement [OER]).
Leerdoelen
De student kan de belangrijkste objecten uit de geschiedenis van de westerse beeldhouwkunst herkennen en dateren en kan deze plaatsen binnen de stijlhistorische ontwikkeling. Ook kan de student verwoorden hoe deze objecten functioneerden binnen de relevante historische en culturele context.
Literatuur
Syllabus Beeldhouwkunst
Georges Duby en Jean-Luc Duval, Sculpture. From Antiquity to the Present Day, Keulen 2002. (In verschillende edities verkrijgbaar, o.a. Taschen, bij De Slegte)
Roberta J.M. Olson, Italian Renaissance Sculpture, London 1992.
Bruce Boucher, Italian Baroque Sculpture, London 1998
Toetsing
Referaat en werkstuk
(Voltijd: paper 2500 woorden, 5-6 blz., literatuur 140 blz.
Deeltijd: paper 2500 woorden, 5-6 blz., literatuur 180 blz.)
Informatie
J.J. van Gastel M.Ph. j.j.van.gastel@hum.leidenuniv.nl
Dr. J.L.L. Tilanus j.l.l.tilanus@hum.leidenuniv.nl
Overzicht
Voltijd: de werkgroep vindt in het tweede semester plaats.
Deeltijd: de werkgroep vinden in het eerste semester plaats.