Prospectus

nl en

Blok 1 / Het wetenschappelijk proces

Course
2008-2009

Wat maakt de studie biologie tot een natuurwetenschappelijke studie? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten van de biologische wetenschap met de andere natuurwetenschappen? Op welke ruimte- en tijdschaal spelen biologische processen zich af en wat betekent dat voor de manier waarop je ze kunt waarnemen? Hoe komen onderzoekers tot hun vraagstelling en hoe testen zij hun hypotheses? Wat zijn de kenmerken van natuurwetenschappelijk onderzoek? Waarom is herhaalbaarheid van onderzoek zo belangrijk en hoe krijg je dat voor elkaar? Welke rol speelt de wetenschappelijke integriteit van de individuele onderzoeker?
Dit soort vragen komen aan bod in deze cursus waarbij je alvast zelf aan het denken wordt gezet over het doen van wetenschappelijk onderzoek.
De cursus bestaat uit verschillende onderdelen waaronder een aantal colleges over het wetenschappelijk proces, het lezen van een wetenschappelijk artikel, het schrijven van een korte paper, en het zelf ontmaskeren van een geval van wetenschappelijke fraude. Ook zullen we vooruitblikken op de proeven die jullie in het basispracticum van ‘De Chemie van het Leven’ zullen uitvoeren en staat een ‘peerreview workshop’ op het programma waarin jullie elkaars papers anoniem zullen evalueren en selecteren voor publicatie.

Coordinator

Prof.dr.D.J.Kornet: d.j.kornet@biology.leidenuniv.nl

Methods of instruction

Interaktieve colleges, individuele en groepsopdrachten, deelname aan workshop. Lezen, schrijven, en evalueren; samenwerken, presenteren, discussieren op basis van argumenten

Study material

Hoofdstuk I van Campbell & Reece, wetenschappelijk artikel, BlackBoard: cursus Het Wetenschappelijk Proces (cursusinformatie, opdrachten, powerpoint presentaties, etc.), syllabus van het basispracticum Chemie van het Leven, Blackboard: BioQ. Aanvullend materiaal wordt (electronisch) beschikbaar gesteld.

Examination

Enkele opdrachten, waaronder het schrijven van een korte paper.

Blackboard

Gebruikt o.a. Blackboard

Course objective

Inzicht verkrijgen in \‘het wetenschappelijk proces\’, door zelf aktief met een aantal daarbij voorkomende onderdelen aan het werk te gaan