Prospectus

nl en

Blok 2 / Celfysiologie

Course
2008-2009

Celfysiologie richt zich op de elementaire fysisch-chemische processen die kenmerkend zijn voor een levende (eukaryote) cel. Speciale aandacht voor transport van kleine moleculen en ionen over membranen (al dan niet actief, invloed van membraanpotentiaal, osmose) en voor de processen rondom de energievoorziening van de cel, in het bijzonder de fotosynthese (protonengradi?en, redoxreacties, energiegekoppelde reacties, fotochemie).
In werkgroepen zal men de gelegenheid krijgen zelf inzicht te krijgen in de kwantitieve aspecten die met de behandelde processen samenhangen. In het Basispracticum zijn enkele proeven opgenomen om de stof te illustreren.

Coordinator

Dr.ir.E.J. van der Zaal; b.j.v.d.zaal@biology.leidenuniv.nl

Methods of instruction

Hoorcollege, werkgroepen en practicum (onderdelen Basispracticum)

Study material

Campbell & Reece, \“Biology\” (8th ed.) en syllabus Celfysiologie

Examination

Schriftelijk tentamen

Blackboard

Aansluitend bij Campbell & Reece

Course objective

Het onderdeel celfysiologie legt een basis voor het begrijpen van de meest essentiële fysisch-chemische kenmerken van een levende cel. Hiermee is het mogelijk een logische argumentatie aan te voeren wat betreft het verloop van diverse transport en diffusieprocessen en (bio)chemische reacties en daarmee inzicht te krijgen in basisvoorwaarden voor het leven.

Remarks

Bij de tentamenstof horen ook de onderdelen van het Basispracticum die op het vak Celfysiologie betrekking hebben.