Prospectus

nl en

Blok 2 / Microbiologie

Course
2008-2009

Microbiologen houden zich bezig met het bestuderen van vnl. bacteri?en schimmels. Het college gaat allereerst in op de anatomie van microben, en vervolgens op de functie en chemische samenstelling van hun organellen en macromoleculen. Verder zal worden verteld over hun onderlinge communicatie dmv signaalmoleculen, en op hun interacties met andere organismen zoals mens, dier en plant. Speciale aandacht zal worden gegeven aan ziekteverwekkers en hoe we ons daartegen kunnen beschermen via hygi?sche maatregelen, antibiotica en vaccinatie. Tenslotte zal de rol van micro-organismen in de cyclus van elementen, en in verschillende industri? processen (vari?nd van de productie van yoghurt tot antibiotica) worden behandeld.

Coordinator

Dr. A. Ram; a.f.j.ram@biology.leidenuniv.nl

Methods of instruction

Hoorcollege (interactief) en practicum (onderdelen Basispracticum)

Study material

Syllabus, hand-outs van Blackboard power points. Sterk aanbevolen: Madigan, Martinko and Parker: Brock Biology of Microorganisms, Prentice Hall, 10th edition. Niet: Campbell and Reece.

Examination

Schriftelijk tentamen

Course objective

Basaal begrip van architectuur, opbouw en gedrag van micro-organismen, alsmede van hun rol in de biosfeer en hun toepassing in industriële processen.

Remarks

Bij de tentamenstof horen ook de onderdelen van het Basispracticum die op het vak Microbiologie betrekking hebben