Prospectus

nl en

Blok 3 / Statistiek

Course
2008-2009

Zowel algemene patronen als toevalligheden bepalen hoe onderzoeksgegevens er uit zien. Met technieken uit de statistiek kan men beide aspecten van gegevens bestuderen. Het college legt de basis voor een verantwoord gebruik van deze technieken. Behandeld worden het formuleren van vraagstellingen en het verzamelen van de daarbij horende gegevens, het analyseren van gegevens uit steekproeven of gecontroleerde experimenten, en het trekken van conclusies uit zulke analyses. Aan de orde komen achtereenvolgens beschrijvende en exploratieve statistiek en kansrekening (Blok 3), kansverdelingen en het schatten van onbekende parameters (Blok 5) en het toetsen van hypotheses (Blok 6). De idee?worden ge?ustreerd met voorbeelden uit verschillende biologische disciplines.

Coordinator

Dr. M. Zandee; m.zandee@biology.leidenuniv.nl

Methods of instruction

Hoorcollege met aansluitende werkgroepen en computerpracticum. De werkgroepen hebben tot doel het oefenen in het toepassen van statistische berekeningen (\“sommen\”). Het is de bedoeling dat men als voorbereiding op het college de opgaven even kort doorkijkt; daarnaast wordt de stof van de voorafgaande bijeenkomsten bekend verondersteld.

Study material

A. Buijs (1997) Statistiek om mee te Werken. 7e druk. Stenfert Kroese, Groningen; ISBN 90-207—3186-6.
Aanvullende online syllabus (webstek + weblog).

Examination

Per blok een (deel)tentamen met gestructureerde open vragen, van eenzelfde type als de werkgroepsommen. Het statistiek cijfer voor elk blok zal worden samengesteld uit het werkgroepcijfer (20%) en het tentamencijfer (80%).

Course requirements/recommendations

Een ruime voldoende voor basiswiskunde

Blackboard

Handouts bij de colleges en werkgroepopgaven komen voorafgaand aan de colleges in Blackboard.
Voor het maken van de opgaven en het tentamen is een laptop met R nodig.

Course objective

Verantwoord gebruik te leren maken van de technieken van de statistiek voor het doen van biologisch onderzoek. Minimaal dient de student daartoe aan het eind van het studiejaar een repertoire van eenvoudige statistische berekeningen te kunnen uitvoeren of door een computer te laten uitvoeren, en de resultaten van die berekeningen te kunnen interpreteren en op hun waarde te kunnen schatten. Daarnaast wordt geprobeerd de student een eerste vertrouwdheid te geven met de algemene begrippen die aan de basis liggen van statistische pakketten die voor personal computers beschikbaar zijn.