Prospectus

nl en

Bio-ethiek en Beleid

Course
2008-2009

Waarom is het erg als soorten uitsterven? Welke ethische kwesties zijn er betrokken bij genomics en biotechnologie? Als klimaatverandering van nature ook voorkomt, waarom moeten we dan iets doen aan het broeikasteffect? Moet de overheid mensen helpen om zich genetisch te ‘verbeteren’? En kunnen we dan wetenschappelijk vaststellen wat ‘goed’ en ‘slecht’ gedrag is?
Aan biologen wordt regelmatig advies gevraagd over dit soort zaken. Dit geldt niet alleen voor die biologen die in beleidsfuncties terechtkomen; ook van succesvolle onderzoekers wordt meer en meer verwacht dat ze inhoudelijke en zinvolle uitspraken kunnen doen over de maatschappelijke en ethische gevolgen van ontwikkelingen in hun vakgebied.
Deze cursus behandelt de ethische en beleidsmatige vragen die voor biologen interessant zijn en waarmee ze in hun werk geconfronteerd worden. In het eerste deel van de cursus bekijken we wat ethiek nu eigenlijk is, waarin ethiek verschilt van het simpelweg ventileren van een mening en hoe ethiek zich als onderzoeksmethode verhoudt tot de wetenschap en de wetenschapsfilosofie.
Vervolgens worden de hoofdthema’s van de bioethiek behandeld: dierethiek (hoe dienen wij om te gaan met dieren?), milieuethiek (de ethische vraagstukken rondom milieuvervuiling, natuurbescherming en globalisering) en genomics (de morele aspecten van genetische modificatie)

Coordinator

drs. D.R. Hilbers; d.r.hilbers@biology.leidenuniv.nl

Methods of instruction

hoorcolleges, werkcolleges, leeronderzoek en werkgroepopdrachten.
De leerstof van Bioethiek en Beleid wordt aangeboden in een iteratief programma: de student dient haar / zijn positie omtrent bioethische vraagstukken te formuleren en telkens opnieuw te nuanceren / verdiepen in reactie op de aangeboden theorie, de posities van vooraanstaande biologen en bioethici en de discussies met medestudenten

Study material

Verplicht boek : Ben Mepham: Bioethics – An Introduction for the Biosciences. ISBN: 0-19-926715-4. Oxford University Press.

Examination

De beoordeling van Bioethiek en Beleid aan de hand van de inbreng en participatie van de student en de kwaliteit en de groei van het ingeleverde werk. Beoordelingscriteria zijn o.a.: helderheid en zuiverheid van argumenteren, kennis en begrip van aangeboden leerstof, implementatie van de aangeboden stof in de eigen argumentatie, begrip van de verschillen tussen feit, positie en mening, en de relevantie hiervan voor bioethische onderwerpen.

Application

via formulier 2e jaars cursussen