Prospectus

nl en

Ecologie theorie & toepassing van moleculaire technieken

Course
2008-2009

Ecologie: Inleiding in de populatiebiologie en evolutionaire ecologie van dieren, planten en micro-organismen.

Moleculaire technieken: De basis en toepassing van de meest gebruikte moleculaire technieken worden behandeld in colleges. Drie technieken (sequencing, AFLP en microsatellieten) worden op een practicum aan de hand van experimenten door studenten zelf uitgevoerd. De cursus wordt mogelijk in het engels gegeven.

Coordinator

Ecologie: dr.T.deJong; 527.5118/030-2364275; t.j.de.jong@biology.leidenuniv.nl

Moleculaire Technieken: dr.K.Vrieling; k.vrieling@biology.leidenuniv.nl

Methods of instruction

Ecologie: Computerpracticum (5 middagen) hoorcollege, gestructureerd volgens een boek, elk college illustreert een hoofdstuk maar kan dit ook aanvullen, boekhoofdstukken worden besproken in vragenuurtjes en via het discussieforum van Blackboard. Er is leestijd ingepland. Excursie naar Instituut voor Ecologisch Onderzoek (Heteren) en een dag Biologie en Samenleving.
Moleculaire technieken: Colleges en practica

Study material

Ecologie: Boek, alle colleges alleen op Blackboard, practicumhandleiding. Ecology van Begon, Harper & Townsend (2007, 4e editie gebruikt) en de ondersteunende website van Blackwell bij het boek.
Moleculaire technieken: Hoofdstukken uit Campbell, 7e druk, pp. 274-289, 384-408

Examination

Ecologie (5 ec): Practicumopdracht inleveren, tentamen met open vragen

Moleculaire technieken (4 ec): Tentamen met open vragen; schrijven verslagen

Course requirements/recommendations

Ecologie: 1e jaar Ecologie

Application

via formulier 2e jaars cursussen

Blackboard

Alle colleges staan op Blackboard.

Course objective

Ecologie: Kennismaking met theorie van populatiedynamica en evolutionaire ecologie, zowel van planten als dieren. Studenten moeten met poptools zelf problemen kunnen analyseren. Studenten moeten, met enige hulp, zelf een Engelstalig leerboek kunnen lezen en kritisch evalueren.
Moleculaire technieken: Begrijpen waar de diverse moleculaire technieken op zijn gebaseerd en voor welke vraagstukken ze kunnen worden toegepast. Het opdoen van praktische ervaring met een aantal veel gebruikte technieken. Het verwerken (met verschillende software pakketten) en interpreteren van verkregen moleculaire data.

Remarks

Ecologie: een middag wordt besteed aan Biologie en Samenleving en er is een excursiedag ingepland.
Moleculaire technieken: wordt de eerste twee en halve week gegeven en afgesloten met een toets. Het is mogelijk de twee onderdelen apart te herkansen.