Prospectus

nl en

Gedragsbiologie-2

Course
2008-2009

Doel van de cursus is inzicht te geven in het gedrag van dier en mens als biologisch verschijnsel. Theorie?over causatie, ontwikkeling, functie en evolutie van gedrag worden behandeld, met nadruk op de wisselwerkingen tussen deze vragen. Thema’s: organisatie van gedrag, stimulusverwerking, communicatie, ontwikkeling van gedrag, vormen van leren, welzijn, partnerkeuze en sexuele selectie, culturele evolutie.
Kennismaking met de praktijk van gedragsbiologisch onderzoek tijdens enkele demonstraties en groepspractica: observeren en registreren van gedrag; analyse en interpretatie van gegevens, kennismaking met meerdere onderzoekobjecten, w.o. de mens.

Coordinator

Dr.K.Riebel; k.riebel@biology.leidenuniv.nl

Methods of instruction

Hoorcolleges, groepspractica, werkgroepen, eigen literatuurstudie en tutorials (kleine discussiegroepen met staflid)

Study material

verplicht boek: J. Alcock Animal Behaviour- an evolutionary approach. 8th edition. Sinauer Associates, Mass. ISBN 0 87893-005-1. Studenten dienen er zelf voor te zorgen het boek in de opgegeven editie vanaf de eerste cursusdag ter beschikking te hebben (op tijd bestellen!).

Syllabus (wordt op de eerste cursusdag uitgedeeld)

Aanvullend tekst materiaal via Blackbord

Examination

Tentamen (essay vragen) en deelcijfers voor de literatuurstudie en de deelname aan werkgroepen/tutorials

Course requirements/recommendations

advies: gedragsbiologie-1

Application

via formulier tweede jaars cursussen

Blackboard

Communcatie tussen docenten en cursisten, indienen van werkstukken, ter beschikking stellen van elektronische versies van de hand-outs van de hoorcolleges, aanvullende materialen (teksten, geluiden etc. voor tutorials en werkopdrachten)

Course objective

Inhoudelijk: – Inzicht geven in het gedrag van dier en mens als biologisch verschijnsel, – Eigentijdse gedragsbiologische thema’s, methoden, doelstellingen, modelsystemen, theoriëen.
Academisch: – Basisvaardigheden in het ontwikkelen van vraagstellingen, experimenteel design, het leren verzamelen en interpreteren van onderzoeksgegevens (en ook als voorbereiding op het meer gevorderde nivo van de cursus Veldonderzoek gedragsbiologie), – Kritisch lezen, presenteren en bediscussiëren van secundaire en primaire gedragsbiologische literatuur.

Remarks

Deze cursus is verplicht als voorbereiding op de cursus Veldonderzoek gedragsbiologie