Prospectus

nl en

LPC-1: Mondelinge presentatievaardigheden

Course
2008-2009

Deze cursus traint je in de mondelinge presentatie- en communicatievaardigheden die noodzakelijk zijn voor b?wetenschappers; je werkt o.a. op basis van eigen, telkens op grond van ervaringen bijgestelde leerdoelen.
Wat betreft mondeling presenteren: zowel tijdens je studie als daarna zul je regelmatig je werkzaamheden of resultaten van je wetenschappelijk onderzoek presenteren voor een groter gehoor. Die werkzaamheden of dat onderzoek kunnen (vak)inhoudelijk nog zo interessant zijn, als je die inhoud niet goed presenteert, komt de boodschap niet over. In de cursus oefenen we met het voorbereiden, uitvoeren en terugblikken op presentaties die je zowel voorbereid als onvoorbereid moet houden. Reflectie op je handelen staat centraal bij het ontwikkelen van je presentatievaardigheden.
Wat betreft communiceren: zowel tijdens je studie als daarna zul je regelmatig in groepen samenwerken, vergaderen, evalueren, enzovoorts, Jouw bijdrage kan wetenschappelijk nog zo interessant zijn, als je geen aandacht besteedt aan de communicatie binnen de groep, komt jouw inbreng niet over. In de cursus oefenen we met praktijkrelevante situaties en reflecteer je op je ervaringen. We oefenen met de rollen binnen een groep, feedback geven, persoonlijke kwaliteiten ontdekken en inzetten, enz.

Samenhang met de andere modulen:
In de 1e module (LPC-1) staan wetenschappelijke mondelinge presentatie- en communicatievaardigheden centraal. De vervolgmodules zijn LPC-2 en LPC-3.
LPC-2 is een ori?atie op de Mastertrack Communicatie, hierin staat schriftelijk presenteren en communiceren centraal.
LPC-3 (stagecursus) is een ori?atie op de Mastertrack Educatie. In deze module volg je een aantal colleges en loop je stage op school. Voor toelating tot de communicatieve of educatieve Mastertrack wordt het dringend aangeraden om alle modules LPC gevolgd te hebben.

Coordinator

Mw.drs. E. de Hullu; hullude@iclon.leidenuniv.nl; tel. 5273949

Methods of instruction

hoor- en werkcolleges, zelfwerkzaamheid in kleine groepen en individueel

Aantal: minimaal 12, maximaal 16 deelnemers

Study material

Tijdens deze cursus gebruiken we het boek:
Communicatie en Management Spreken in het Openbaar, 2e editie, Klaas Wiertzema en Patricia Jansen, ISBN 9043000894x.

Studenten moeten dit boek vooraf aan de cursus aanschaffen en op maandag 1 SEPTEMBER een zelfstudieopdracht uitvoeren met behulp van dit boek.

Studenten moeten gebruik maken van Blackbord: www.blackboard.leidenuniv.nl > ICLON cursussen > LPC1 biologen

Examination

Voor alle modules LPC geldt dat je actieve deelname en aanwezigheid verplicht is. Je beoordeelt jezelf op grond van je eigen reflectie en schriftelijke producten; de docent toetst jouw zelfevaluatie en bepaalt het uiteindelijke cijfer. Zie de aanwijzingen in de studietaak.

Application

via formulier 2e jaars cursussen

Blackboard

Blackboard