Prospectus

nl en

Milieubiologie theorie

Course
2008-2009

In de cursus maken de cursisten aan de hand van een aantal milieuthema’s en voor de milieu-problematiek belangrijke economische sectoren kennis met werkwijze en methoden van op toepassing gericht biologisch onderzoek.
In een paar inleidende dagen wordt ingegaan op de veranderingen in het milieu en de natuur, de problemen die daar het gevolg van zijn en het beleid gericht op het oplossen van die problemen. Daarna wordt in verschillende werkgroepvormen geoefend in het herkennen en analyseren van milieu- en natuurproblemen. Dit deel van de cursus heeft grotendeels een thema-gerichte aanpak: milieu- en natuurproblemen voor en door de landbouw, recreatieve openstelling van natuurgebieden als maatschappelijke noodzaak en als bron van verstoring, waterverontreiniging en ecologische waterkwaliteit, mogelijkheden voor natuur in de stad en dergelijke. In de laatste dagen van de cursus ligt de nadruk op onderzoeksmethodologie: er wordt in werkgroepen gewerkt aan het ontwerp van een milieubiologisch onderzoek.
In de aansluitende cursus Veldonderzoek Milieubiologie wordt de kennis die in deze cursus is opgedaan, in praktijk gebracht.

Coordinator

Dr. Wil Tamis; telefoon 071-527 5609; email: tamis@cml.leidenuniv.nl

Methods of instruction

hoorcolleges, zelfstudie, werkgroepen, excursies

Study material

syllabus, (gast)colleges

Examination

Tentamen, groepsopdrachten

Application

via formulier tweede jaars cursussen

Blackboard

Niet

Course objective

  • het verkrijgen van basiskennis van een selectie milieu- en natuurproblemen en de fysieke en maatschappelijke mechanismen die leidden tot het ontstaan ervan; – het verkrijgen van inzicht in de bijdrage die door wetenschappelijk onderzoek kan worden geleverd aan het oplossen van die problemen; – het leren herkennen van natuur- en milieuproblemen in de dagelijkse werkelijkheid, het leren analyseren van die milieuproblemen in hun maatschappelijke en wetenschappelijke context en het op basis daarvan leren formuleren en ontwerpen van op toepassing gericht onderzoek.

Remarks

Deze cursus kan als zelfstandige cursus worden gevolgd. Voor de aansluitende cursus Veldonderzoek Milieubiologie is het gevolgd hebben van de cursus Milieubiologie theorie een vereiste.

Kosten: Nader te bepalen bijdrage aan de kosten voor de syllabus en andere uitgaven.