Prospectus

nl en

Moleculaire biologie & genetica

Course
2008-2009

In een vijftiental colleges zullen diverse onderwerpen uit de moleculaire biologie en genetica aan de orde komen. Tijdens het practicum wordt een selectie van deze onderwerpen nader toegelicht aan de hand van lopend onderzoek. Het leren zelfstandig uitvoeren van experimenten en het interpreteren van de resultaten staat hierbij centraal. De cursus bestaat uit twee op elkaar aansluitende delen van drie weken, die elk afgesloten worden met een tentamen.
I. Moleculaire biologie (van Heusden). Een aantal basis technieken uit de moleculaire biologie zullen aan bod komen, zoals cloneren, de PCR reactie, screenen van een DNA bank, gendisruptie in gist, de Southern blot en het gist two-hybrid systeem. Ook zal aandacht besteed worden aan computergebruik in de moleculaire biologie.
II. Moleculaire genetica van eukaryoten (Offringa). Met Agrobacterium, bakkersgist en de zandraket (Arabidopsis thaliana) als genetische modelorganismen zullen de volgende onderwerpen nader worden toegelicht: forward en reverse genetica, mutagenese en mutant selectie, allelen, koppeling, complementatie, moleculaire markers, functional genomics, DNA transformatie (door Agrobacterium), bestuderen van genexpressie m.b.v. reporter genen, in silico analyse van genen.

Coordinator

dr. R. Offringa, r.offringa@biology.leidenuniv.nl

Methods of instruction

practicum, hoorcollege, literatuurstudie, presenteren, eigen onderzoekje, verslag schrijven.

Study material

Verplicht boek: Alberts et al., Molecular Biology of the Cell, Garland Science NY, 5e ed. 2007

practicumhandleiding

Examination

Verslag, presentaties en tentamens

Application

via formulier tweede jaars cursussen, daarna zelf aanmelden als deelnemer via Blackboard

Blackboard

Zelf aanmelden als deelnemer via Blackbord