Prospectus

nl en

Veldonderzoek Milieubiologie

Course
2008-2009

De cursus Veldonderzoek Milieubiologie sluit aan en is het vervolg op de cursus Milieubiologie – theorie. De kennis die in de theorie cursus is verkregen, wordt in de veldcursus in praktijk gebracht. De focus is echter geheel gericht op empirisch (veld)onderzoek. Met de methodologische bagage uit de theorie-cursus wordt er in projectgroepen gewerkt aan een – maar voor de verschillende projectgroepen andere – onderzoeksopdracht. Er kan worden gewerkt aan planten (relatie landbouwpraktijk en slootkantflora; ecologisch bermbeheer), macrofauna (ecologische kwaliteit van sloten in relatie tot riooloverstorten, waterzuiveringsinstallaties e.d.), vogels (relatie landbouw – weidevogels; openluchtrecreatie en broedvogels). Indien practisch haalbaar kan ook een eigen idee worden uitgevoerd.
In de eerste week schrijven de cursisten in groepjes een onderzoeksvoorstel op basis van een geschreven onderzoeksopdracht. In de weken daarna wordt dit onderzoek ook echt uitgevoerd, te beginnen met een zestal dagen veldwerk in en rond Leiden. Daarbij gaat het om het systematisch verzamelen van gegevens in het kader van de zelf vormgegeven onderzoeksopzet. Daarna wordt eenzelfde periode besteed aan het uitwerken en statistisch analyseren van de gegevens en de schriftelijke en mondelinge verslaglegging van de resultaten.

Coordinator

Dr. Wil Tamis; telefoon 071-5277479; email: tamis@cml.leidenuniv.nl

Methods of instruction

semi-zelfstandig veld-onderzoek

Examination

Projectvoorstel en onderzoeksverslag

Course requirements/recommendations

cursus Milieubiologie theorie

Application

via formulier 2e jaars cursussen

Blackboard

Niet

Course objective

Het leren zelfstandig milieubiologisch onderzoek op te zetten en uit te voeren

Remarks

Deze cursus is niet geschikt voor studenten die mee willen met de studiereis van Quo Vadis: het verzamelen van gegevens in het veld kan niet gedurende 1 week onderbroken worden.