Prospectus

nl en

Evolutionary analysis

Course
2008-2009

Deze cursus behandelt de processen die ten grondslag liggen aan de evolutietheorie. De colleges zullen worden onderverdeeld in de volgende thema’s, evolutietheorie, mechanismen van evolutionaire veranderingen, adaptatie, en macroevolutie. Deze thema’s omvatten onder ander de volgende onderdelen, “populations genetics: single and multi locus evolution”, “quantitative genetics and genetic correlations”, “genomics”, “phenotypic plasticity”, “speciation”, “evo-devo”, en “the nature of genetic variation”. Er zal in de cursus ook speciale aandacht worden gegeven aan meer toepassingsgericht onderzoek, zoals veroudering en biologische bestrijding. Voor veroudering zullen ook enkele gastcolleges en werkvormen worden verzorgd vanuit onze samenwerking met het LUMC, en het “Evolutionary Medicine” initiatief dat zich nu ontwikkelt in Leiden. Alle onderwerpen zullen worden ge?ustreerd met voorbeelden, ook uit ons eigen werk, en met experimenten in het praktische gedeelte van de cursus.
De cursus duurt 6 weken, waarbij de diverse werkvormen elkaar afwisselen. Naast algemene practica, wordt de stof ook ge?ustreerd met computersimulaties en –opdrachten

Coordinator

Dr. Bas Zwaan; b.j.zwaan@biology.leidenuniv.nl

Methods of instruction

Hoorcolleges, werkcolleges, discussiesessies, onderzoekspracticum, computersimulaties

Study material

Het boek “Evolutionary Analysis” (http://www.pearsoned.co.uk/Bookshop/detail.asp?item=100000000241992) is verplicht, en vormt de basis van de cursus. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de insect model organismen die wij gebruiken voor het beantwoorden van onze onderzoeksvragen. Tevens worden sommige concepten geïllustreerd met computermodellen en –simulaties.

Examination

De studenten worden getoetst op het praktische gedeelte en het theoretische gedeelte.

Course requirements/recommendations

Eerste jaars evolutiebiologie; eerstejaars genetica

Application

via formulieren 3e jaars cursussen

Course objective

Het leren en begrijpen van de principes van de evolutietheorie, en hoe deze zijn ontstaan en nog steeds aan aanpassingen onderhevig zijn. De nadruk ligt op de mechanismen en genetica van aanpassingen. Het leren toepassen van deze theorie door belangrijke onderzoeksvragen vanuit een evolutionair perspectief te benaderen, en van daaruit cruciale experimenten te ontwerpen. Tevens is een doelstelling te laten zien dat een evolutionaire analyse essentieel is voor het oplossen van problemen die direct relevant zijn voor de menselijke maatschappij en samenleving.