Prospectus

nl en

Systems Biology 2: Bioinformatics

Course
2008-2009

De systeem biologie, en de biologie in het algemeen, ondergaan grote inzichtelijke veranderingen op zowel experimentele en theoretische vlak; het is een dynamisch interdisciplinair veld van molecuul tot cel.
Een van de doelen in deze cursus is om de student te leren werken in een dynamische interdisciplinair veld door snel de juiste concepten en hun relaties te leren identificeren (een belangrijke algemene wetenschappelijke vaardigheid!). Nadat de student de belangrijkste theoretisch concepten kan plaatsen maken we de stap naar nieuwe experimentele high throughtput methodes zoals de microarray; hier spelen statistische en model/netwerk argumenten een belangrijke rol.
Er wordt geen grote wiskundige voorkennis en vaardigheid verwacht en de cursus is ook eerder conceptueel van aard maar gaat soms wel dieper in op de analyses voor de theoretisch ge?eresseerde.
Trefwoorden: biologische netwerken, robuuste en adaptieve systemen, relationele en fysische interacties, microarray, exploratieve statistiek, gen ontologie, computationele technieken.

Coordinator

Dr. Harald van Mil; h.g.j.van.mil@umail.leidenuniv.nl

Methods of instruction

Hoor- en werkcollege, zelfstudie

Study material

Een set artikelen en mogelijk een boek (nog niet bekend)

Examination

Schriftelijk tentamen en opdrachten