Prospectus

nl en

Proefdierkunde (Dutch)

Course
2008-2009

Er zijn vier mogelijkheden per studiejaar tot het volgen van de 2-weekse cursus Proefdierkunde. Voor internationale studenten is er in Utrecht de mogelijkheid een Engelstalige proefdierkunde cursus te volgen.
Toelatingseisen:
Masterfase Biologie. De deelnemer dient 500 sbu biologische basisvakken gevolgd te hebben. Hiervan dienen de vakken anatomie/zo?ie en dierfysiologie ieder ten minste 200 sbu’s te omvatten.

De cursus, die de deelnemers opleidt tot ex art. 9 deskundigen in de zin van de Wet op de Dierproeven, bestaat uit hoorcolleges, werkgroepen, demonstraties, workshop, practica, en een forumdiscussie.
Tijdens de hoorcolleges worden de volgende onderwerpen behandeld:
- de wettelijke (inclusief biologische veiligheid), maatschappelijke en ethische aspecten van het gebruik van proefdieren;
- welzijnsaspecten en kwaliteitssystemen;
- gedrag, vergelijkende anatomie en fysiologie van de belangrijkste proefdieren;
- anesthesie;
- microbiologie van proefdieren;
- voeding, huisvesting, verzorging en ziekten van proefdieren;
- bioritmiek;
- genetische standaardisatie;
- diermodellen (inclusief niet-humane primaten in het onderzoek);
- transgene dieren;
- (mogelijke) alternatieven en statistiek;
- standpunt Dierenbescherming.
In het praktische deel zal geoefend worden in het uitvoeren van basale handvaardigheden m.b.t. het hanteren van proefdieren, het geven van anesthesie, het toedienen van stoffen, het afnemen van bloed en chirurgische technieken. Tijdens de werkcolleges zal worden geoefend in het verantwoord opzetten van een dierproef.

Coordinator

drs. F.R. Meijers (526.9579) email: bureaupdk@lumc.nl
dr.ir. J.B. Prins (526.9688) email: j.b.prins@lumc.nl

Study material

L.F.M. van Zutphen, V. Baumans, A.C. Beijnen, Handboek Proefdierkunde. Elsevier Gezondheidszorg, 4e druk, Utrecht 2003. (ca. € 60).

Examination

Toetsing vindt aan het eind van de cursus plaats door middel van een tentamen bestaande uit open vragen en/of meerkeuzevragen.

Course requirements/recommendations

Masterfase Biologie. De deelnemer dient 500 sbu biologische basisvakken gevolgd te hebben. Hiervan dienen de vakken anatomie/zoölogie en dierfysiologie ieder ten minste 200 sbu’s te omvatten.

Time table

inschrijfformulier op www.studiegidsen.leidenuniv.nl > Wiskunde en Natuurwetenschappen > Biologie > Forms > Mastercourses

Remarks

Aanwezigheidsplicht:
De cursus dient volledig gevolgd te worden. Gemiste onderdelen moeten in principe worden ingehaald.
Vrijstellingen:
Vrijstelling voor onderdelen van de cursus zijn alleen mogelijk na overleg met de coördinator.
Rooster:
De cursus wordt 4x per jaar gegeven. Hij is primair bestemd voor studenten uit de opleidingen Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen en Biofarmaceutische Wetenschappen. Per keer zijn er 6 plaatsen gegarandeerd voor biologiestudenten. In totaal kunnen er dus in één studiejaar 4×6 biologiestudenten meedoen. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen vanuit de twee andere opleidingen kunnen eventueel méér biologiestudenten worden geplaatst. Vermeld op het inschrijfformulier ook een 2e en eventueel een 3e voorkeur.
kosten : Geen.
Boek: Het handboek Proefdierkunde is tijdens de cursus met korting te verkrijgen info : Mw. J.H.Imthorn-van Rhee, 071-5269562