Prospectus

nl en

Lectuur van traditieliteratuur

Course
2008-2009

Lectuur van een representatieve selectie teksten uit de Talmud en de Midrash-verzamelingen; overzicht van de literaire vormen van de Midrash; overzicht van de stand van het wetenschappelijk onderzoek. Tevens wordt kennisgemaakt met de middeleeuwse Hebreeuwse literatuur.

Timetable

Voor het rooster en latere eventuele wijzigingen klik hier=.

Method of Instruction

Gecombineerd hoor- en werkcollege.

A la carte and contract teaching

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden [hier](http://www.letteren.leidenuniv.nl/onderwijs/contractonderwijs/inschrijven.jsp meer) informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Course objectives

Gevorderde kennis van vorm en functie van de rabbijnse literatuur aan de hand van tekstlectuur. Vertrouwdheid met het apparaat van de rabbijnse traditie.

Required reading

De te lezen teksten worden door de docent op college verstrekt. Bij de voorbereiding maakt men gebruik van:

*M. Jastrow, A Dictionary of the Targumim, the Talmud Babli and Yerushalmi, and the Midrashic Literature (Londen/New York 1903 of latere druk). *J.B. Segal, _Grammar of Mishnaic Hebrew _(Oxford 1927 of latere druk). *M. Pérez Fernández, _An Introductory Grammar of Rabbinic Hebrew _(trans. by J.F. Elwolde; Leiden 1997 of latere druk).

Examination

Mondeling tentamen over een literatuurlijst en de gelezen passages, die grammaticaal en inhoudelijk worden besproken.

Information

Dr. M.F.J. Baasten. Telefoon: 071-527 2257/2960.

Blackboard/webpage

Niet van toepassing.

Overview

Via lectuur van geselecteerde midrash-passages maakt men kennis met de diversiteit en complexiteit (i.h.b. intertextualiteit) van dit soort teksten.

Remarks

*Aanmelden via U-twist.

Toelatingseisen

*Toegangseis voor dit college is het hebben gevolgd van het college Rabbijns Hebreeuws en traditieliteratuur (HA22RHT). Toegangseis voor het tentamen is het succesvol hebben afgelegd van het tentamen Rabbijns Hebreeuws en traditieliteratuur (HA22RHT). *Voor deze cursus is een zeker ingangsniveau vereist. Wie deze cursus als contractstudent wil volgen wordt daarom verzocht voor inschrijving contact op te nemen met de docent.