Prospectus

nl en

Letterkunde IIb: Dante poeta del mondo medievale

Course
2008-2009

Interpretatie van een aantal zangen uit de Goddelijke Komedie

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoor- en werkcollege

A la Carte- en Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Leerdoelen

Het aankweken van enige vertrouwdheid met: de thematiek en het taaleigen van de Goddelijke Komedie, met name de Hel, binnen de religieuze, filosofische en literaire context van de late middeleeuwen; de omgang met een uitvoerig wetenschappelijk commentaar, waarin voortdurend verschillende interpretaties van zowel de letter van de tekst alswel de strekking en de diepere betekenis ervan tegen elkaar worden afgewogen; de belangrijkste bibliografische hulpmiddelen en informatiebronnen bij de studie van de Goddelijke Komedie.

Literatuur

Wordt nader opgegeven.
In ieder geval aan te schaffen

*Dante Alighieri, La Divina Commedia: Inferno con Strumenti, con commento di Anna Maria Chiavacci Leonardi, Bologna, Zanichelli, 1999, ISBN 978-8808-09579-4.
N.B. Let op het ISBN-nummer!! Alleen de editie met dit ISBN-nummer kan op college en voor het tentamen gebruikt worden!!

Studenten die de hele Commedia _wensen te bezitten (aanbevolen!), kunnen in plaats van bovenstaande editie van het _Inferno _de volgende editie van de _Commedia _aanschaffen: Dante Alighieri, _Commedia, con il commento di Anna Maria Chiavacci Leonardi, Bologna, Zanichelli 2001, ISBN 978-8808-10550-9 (met cd-rom voor Windows, met daarop alle werken van Dante).

*Reader

Toetsing

Schriftelijk tentamen.

Informatie

Bij de docent

Overzicht

De docent verzorgt allereerst een bondige algemene inleiding tot de Goddelijke Komedie. Vervolgens bespreken docent en studenten gezamenlijk een aantal van de belangrijkste canti van de Hel. Voorafgaand aan deze bespreking dienen de studenten elk van deze canti zelfstandig te bestuderen, aan de hand van een uitvoerig wetenschappelijk commentaar. Bij de bespreking op college wordt behalve bij de inhoud van de tekst ook uitvoerig stilgestaan bij de taalkundige en literaire kenmerken ervan. Dit studieonderdeel wordt afgesloten met een powerpoint-presentatie, waarbij de inhoud van de _Hel _als geheel wordt samengevat aan de hand van een beknopte bloemlezing van dit werk, en een serie illustraties uit verschillende perioden van de Europese cultuurgeschiedenis.