Prospectus

nl en

Recht realiseren - rechtshandhaving

Course
2008-2009

Doel van het vak

In het vak Recht realiseren krijgt de student een ‘helicopter view’ op het recht. Het vak bouwt voort op de metatheoretische vakken en op de deeldisciplines van het recht uit de bacheloropleiding. Het vak beoogt studenten inzicht te geven in de grondslagen, samenhang en verschillen tussen de uiteenlopende deeldisciplines.

Het vak Recht realiseren bestaat uit twee luiken: Rechtsvinding en Rechtshandhaving. Elke student dient een van beide luiken te volgen en is geheel vrij in de keuze voor een luik, ongeacht zijn of haar specialisatie in het masterprogramma. De gekozen specialisatie in de masteropleiding kan daarbij wel een factor zijn. Rechtsvinding is meer civielrechtelijk geörienteerd, Rechtshandhaving meer publiekrechtelijk. Rechtsvinding kiest de rechtelijke rechtsvinding primair als invalshoek. Rechtshandhaving de rechtsvorming door de wetgever en de vraag hoe rechtsnormen in de samenleving worden ge?ectueerd.

Korte omschrijving van het vak: Rechtshandhaving

Rechtsnormen zullen moeten worden toegepast. Die toepassing vindt plaats via processen van uitvoering (het formuleren van beleid, het uitoefenen van bevoegdheden door bestuursorganen en burgers, het sluiten van contracten, het nemen van beschikkingen, het in het leven roepen van bestuursorganen en lichamen, het oprichten van rechtspersonen) en processen van handhaving (het treffen van maatregelen om nakoming van normen te bevorderen en het toepassen van bevoegdheden in reactie op niet-nakoming van normen). In het handhavingsluik van ‘Recht realiseren’ komt aan de orde hoe in de rechtstaat uitvoering en handhaving op elkaar zijn betrokken, hoe rechtsbescherming wordt gerealiseerd en op welke wijze het bestuurs, straf-, en privaatrecht soms gelijktijdig en ge?egreerd worden ingezet om handhavingsdoelen te effectueren.

De integratie tussen de verschillende deeldisciplines komt aan de orde door hun complementaire, overlappende en concurrerende aspecten te laten zien. Daarbij zal ook worden ingegaan op de co?natie- en afstemmingsproblemen. Uiteraard wordt daarbij ruime aandacht besteed aan de eisen, die voortvloeien uit de internationale mensenrechtenverdragen en het EG- en EU-recht.

In dit luik van Recht realiseren wordt het perspectief van handhaving door de overheid tot uitgangspunt genomen. Het gaat hierbij om handhaving van objectief publiek- en privaatrecht, al of niet via verwezenlijking van subjectieve rechten van individuele burgers. Het perspectief van die individuele burgers, dat met name gericht is op verwezenlijking van hun individuele rechten komt vooral aan de orde als uitwerking van het perspectief van de overheid en vanuit vergelijkend perspectief.

Het vak is verbonden met de onderzoeksprogramma’s Geschillenbeslechting/publiek vertrouwen, Veiligheid en Recht, en Securing the rule of law in a world of multilevel jurisdiction: coherence, institutional principles and fundamental rights.

Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)

Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven:

  • Juridische kennis: met name inzicht in de grondbeginselen van het recht en in de onderlinge samenhang van de deelgebieden (bestuursrecht, strafrecht, Europees recht en burgerlijk recht)

  • Vaardigheden: Studenten worden met name getraind in het zelfstandig verwerven van inzicht en kennis van de samenhang tussen de verschillende juridische disciplines (strafrecht, staats- en bestuursrecht, Europees recht en privaatrecht).

Coördinator

Naam: : Mr. J.A. van der Weide
Werkadres: Steenschuur 25
Bereikbaarheid: Via het secretariaat burgerlijk recht
Telefoon: 071 – 527 7400
E-mail: j.a.van.der.weide@law.leidenuniv.nl

Departement/afdeling

Departement: n.v.t. (integratievak)
Afdeling: idem
Kamernummer secretariaat: C202
Openingstijden: 9.00 – 17.00 uur
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7401
E-mail: BurgerlijkRecht@law.leidenuniv.nl

Onderwijsvormen

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 10

  • Namen docenten: prof. mr. J.L. de Wijkerslooth

  • Vereiste voorbereiding door studenten: bestuderen van de per week aangegeven stof

Werkgroepen
Geen

Andere onderwijsvorm
In week 7 leveren de studenten een essayopdracht in over de thematiek van week 1 en week 10. Deze opdracht wordt tijdens het college van week 10 plenair behandeld.

Studiemateriaal

Verplicht studiemateriaal

  • T. Barkhuysen, W.den Ouden, J.E.M. Polak (red.), Recht realiseren. Bijdragen rond het thema adequate naleving van rechtsregels, Deventer: Kluwer 2005.

  • De opgenomen literatuur in de Syllabus

Aanbevolen studiemateriaal
Geen

Toetsing

Toetsvorm(en)
Schriftelijk tentamen in essayvorm.

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, de reader en hetgeen behandeld is tijdens het hoorcollege.

Ingangseis

Bachelordiploma, verder geen specifieke instapeisen

Rooster

Via de facultaire website: www.law.leidenuniv.nl

Inschrijving

Inschrijving voor de hoorcolleges vindt plaats via U-twist.

Digitale leeromgeving

Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.

Bijzonderheden

Het eerste en laatste college is een gezamenlijk college voor de studenten rechtsvinding en de studenten rechtshandhaving. In week 1 en 10 staat voor beide groepen een thema centraal, dat aan begin en eind van de collegecyclus, vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Komend jaar is dat het thema ‘vrijheid van meningsuiting’.

Let op: in het studiejaar 2008-2009 worden beide varianten van het vak Recht realiseren voor het laatst aangeboden in hun huidige vorm (d.w.z. als vak van 10 ec). In 2009/2010 zal er een (beperkte) curriculumwijziging ingaan voor alle specialisaties van de masteropleiding Rechtsgeleerdheid, waarbij de studielast van Rechtsvinding en van Rechtshandhaving zal worden teruggebracht. Wie vóór september 2009 met de masteropleiding is begonnen, maar Rechtsvinding of Rechtshandhaving dan nog niet heeft behaald, zal te maken krijgen met een overgangsregeling. Verdere informatie over de wijziging van de onderwijsprogramma’s zal volgen in het voorjaar van 2009.