Tijdens dit college wordt ingegaan op de eigenschappen van het Chinees. We kijken naar het lexicon, de morfologie, de fonologie en de syntaxis, waarbij we ons niet beperken tot het Mandarijn, maar ook waar het uitkomt andere Chinese talen de revue laten passeren. Gaandeweg raken we ook vertrouwd met taalkundige terminologie en methodologie.
Rooster
Eerste semester, twee uur per week. Zie het collegerooster voor tijdstip en locatie.
Onderwijsvorm
Werkcollege
Leerdoelen
*Kennis van de typologie van het Chinees; *Kennis van de methoden en technieken van het taalkundig onderzoek, zowel van binnen als van buiten China; *Ontwikkeling van algemene academische vaardigheden voor studie en onderzoek, zoals het verzamelen, evalueren en ordenen van informatie; *Kritisch en analytisch lezen en luisteren; *Mondelinge en schriftelijke presentatie (debat, referaat, schrijfopdracht).
Literatuur
Wordt tijdens college en via Blackboard bekend gemaakt.
Toetsing
*Opdrachten (40%) *Werkstuk (60%)
Informatie
Docent: dhr. dr. R.P.E. Sybesma. E-mail: r.p.e.sybesma@hum.leidenuniv.nl.
Inschrijving Meld je voor dit college op tijd aan via U-twist. Niet ingeschreven, betekent geen toestemming tot het volgen van dit college. Zie ook Aanmeldprocedures voor colleges en tentamens voor inschrijvingsdeadlines en meer informatie over in- en uitschrijven voor colleges.
Blackboard/webpagina
Voor gedetailleerd weekoverzicht en de opdrachten.
Aanmelding Ga voor aanmelden naar Blackboard (http://www.blackboard.leidenuniv.nl/). Klik vervolgens op: courses > Faculteit der Letteren > China, Talen en Culturen van > 2008-2009 > Registreer/Enroll.
Overzicht
We besteden steeds vier weken aan één onderwerp, waarbij we werken van groot naar klein: de bsyntaxis (waarbij in elk geval aan de orde komen: le, maatwoorden), de morfologie (met in elk geval: zi en de bespreking van het idee dat het Chinees alleen maar monosyllabische woorden heeft) en de fonologie (morfeeminventaris van het Mandarijn; toon en toonsandhi).