Prospectus

nl en

Arabisch: Religieuze teksten

Course
2008-2009

Het college Religieuze teksten is een vast en verplicht onderdeel van het college Modern Standaard Arabisch. Het is uitsluitend bestemd voor de eerstejaarsstudenten Islamitische theologie van het Instituut voor Godsdienstwetenschappen. Het college is een belangrijke voorbereiding op het lezen van – dezelfde – religieuze teksten in het tweede semester zoals dat in de colleges Moderne denkers en stromingen van de islam, Teksten uit soennitische en shiitische handboeken en Fatwas voor moslims in het westen zal plaatsvinden.

Tijdens dit college worden de teksten uit bovengenoemde colleges gebruikt als instrument voor de uitleg van de grammatica van de Arabische taal.

Onderwijsvorm

Combinatie hoor/werkcollege. De student is verplicht op het college aanwezig te zijn en actief te participeren.

Rooster

Zie roosters

Toetsing

Tentamen over de behandelde stof vindt plaats tijdens het laatste college: op woensdag 10 december van 9.00 tot 11.00 uur.

Literatuur

  • Mahmûd Shaltût (1893-1963), Al-Islâm -Aqida wâ Sharî-a (Cairo: Dâr al-Qalam, 2de editie, g. d.). Franse vertaling: L-Islam, dogme et législation, Messaoud Boudjenoun, (Beyrouth: Al-Bouraq, 1999).

  • Ayatollah Jafar Sobhani (1922-): Al-Aqidâ Al-Islâmiyya alâ Daw Madrasat Ahl-al-Bayt (Oum:1998). Engelse vertaling: The Doctrines of Shii Islam : A Compendium of Imami Beliefs and Practices, translated by, Reza Shah-Kazemi, London [etc.]: I.B. Tauris, 2001).

Opmerkingen

Deze cursus is verplicht voor eerstejaars BA studenten Islamitische theologie.