Prospectus

nl en

Literatuurwetenschap: Inleiding Vergelijkende Literatuurwetenschap

Course
2009-2010

“Vergelijken” is lange tijd een van de belangrijkste doelstellingen van literatuurwetenschap geweest. Men vroeg zich bijvoorbeeld af wat de algemene kenmerken van de verlichting of van de romantiek waren, wat de manifestaties van het realisme binnen het Duitse, Engelse, Franse taal-gebied met elkaar gemeen hadden. De afgelopen 15 jaar heeft de Vergelijkende Literatuurwetenschap zich echter ontwikkeld van een discipline die vooral op het Westen geori?eerd was, naar een vakgebied dat daadwerkelijk intercultureel is. Literatuur wordt steeds minder binnen een uitsluitend immanente ontwikkeling bestudeerd, maar steeds meer in relatie tot andere media en andere wetenschappelijke vertogen.
Het college bestaat uit 4 blokken:
1) de “klassieke” vlw: visies, methoden, problemen;
2) literatuur tussen schriftcultuur en orale cultuur;
3) vergelijking van literatuur met andere media (film, beeldende kunst, fotografie en muziek);
4) vergelijking literatuurwetenschap met andere disciplines (filosofie, geschiedenis, theologie).

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoor/werkcollege

A la carte- en Contractonderwijs

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Deadlines voor inschrijving:
Eerste semester: 24 augustus 2009
Tweede semester: 18 januari 2010

Leerdoelen

Studenten raken op de hoogte van de verschillende velden waarmee literatuur vergeleken kan worden of mee in verband gebracht kan worden of mee in verband kan worden; Studenten krijgen inzicht in de geschiedenis van de vergelijkende literatuurwetenschap.

Literatuur

Reader met artikelen

Toetsing

Schriftelijk tentamen

Informatie

Bij de docent