Prospectus

nl en

Economie van de Europese Integratie

Course
2009-2010

Beschrijving

De eerste succesvolle instituties van de Europese Unie (EGKS en EEG) waren beiden gebaseerd op de opbouw van economische instituties en regulering. Vele stappen voorwaarts in EU integratie (de gemeenschappelijke markt, de euro) omvatten voornamelijk economische aspecten. De uitbreiding van de EU met voormalige communistische landen heeft deze landen betrokken bij een transitieproces dat zowel een politieke als een economische dimensie had.
Begrip voor de problemen van de Europese Unie zonder begrip van economie is nagenoeg onmogelijk. Maar het begrijpen van economie is als het begrijpen van een nieuwe taal; eerst dien je vocabulaire en grammatica te leren, voordat je het daadwerkelijk kan toepassen.
De cursus bevat drie onderdelen. Het eerste onderdeel omvat de basisconcepten van economie. Het zal gebruik maken van (een deel van) de online interactieve cursus economie ontwikkeld door de opleiding geschiedenis voor de eigen studenten. Het tweede deel zal deze concepten onderzoeken binnen het raamwerk van EU beleid. Uiteindelijk zullen de studenten korte presentaties houden over specifieke zaken in het recente nieuws, of historische voorbeelden, om de groep de achterliggende economische concepten te verduidelijken.

Onderwijsvorm

Hoorcollege en werkcollege

Toegangseisen

Minimaal BSA (40 ects)

Leerdoelen

  • Het doel van de cursus is de student te introduceren met de economische concepten noodzakelijk voor het begrip van de beleidsterreinen van de Europese Unie

  • Door deze kennis toe te passen (eerst passief en vervolgens actief), ervan verzekerd te zijn dat deze kennis afdoende is opgenomen, zodat studenten deze kennis kunnen toepassen op nieuwe situaties binnen de rest van de cursus en daarbuiten.

Studielast

De studielast bestaat uit:

  • Het volgen van de hoorcolleges (13 keer 2 uur = 26 uur)

  • Het volgen van de werkcolleges (3/4 keer 2 uur = 6 tot 8 uur)

  • Het bestuderen van de verplichte literatuur

Literatuur

-Susan S. Nello, _The European Union: Economics, Policies, and History _(Berkshire: McGraw-Hill, 2e editie 2009)

Toetsing

Schriftelijk tentamen met een aantal korte (invul)vragen en een aantal essayvragen.

Rooster

Het rooster wordt gepubliceerd op de website.

Informatie

Bij de docent Dennie Oude Nijhuis

Aanmelden

Via U-Twist aanmelden voor de PraktijkStudie Europese Unie Studies vanaf 29 juni 2009.

Blackboard

De online syllabus en de powerpoint-presentaties die bij de hoorcolleges horen staan op blackboard.