Prospectus

nl en

De EU en Nederland

Course
2009-2010

Beschrijving

Het Europese integratieproces heeft een enorme vlucht genomen zowel wat betreft het aantal deelnemende landen als beleidsterreinen. Nederland was vanaf het begin daarbij actief betrokken. Ons land deelde en deelt mee in de stabiliteit en welvaart die EG/EU hebben gebracht en nog brengen. Maar de verwerping van het Grondwettelijk Verdrag in 2005 liet zien dat steun aan het integratieproces niet meer vanzelfsprekend is.
Wat is het toekomstperspectief van de EU? Hoe zal de EU zich weren in de financiële systeemcrisis en de recessie? Welke positie en rol zijn voor Nederland weggelegd?

Onderwijsvorm

Werkcollege.

Toegangseisen

Minimaal BSA (40 ects).

Leerdoelen

1) Inzicht zal worden geboden hoe in Den Haag Europees beleid tot stand komt in een samenspel tussen het Haagse circuit (regering, parlement, ministeries, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties) en het Brusselse circuit (Commissie, Europees Parlement, Europese Raad, Raad van Ministers, Permanente Vertegenwoordigingen van de lidstaten).
2) Op basis van de inzichten en de kennis opgedaan tijdens de colleges en door literatuurstudie wordt de vaardigheid verworven tot het ontwerpen en schrijven van een beleidsnota met bijlagen over een Europees ondewerp.

Opbouw van de colleges:
1) De start bestaat uit enkele interactieve hoorcolleges over het begin en de verdere ontwikkeling van het Europese integratieproces bezien vanuit Nederland. Zie ook punt 1) onder “Leerdoelen”.
2) Na drie weken hebben de studenten, in overleg met de docent, een onderwerp en literatuur geselecteerd voor het ontwerpen en schrijven van een beleidsnota. Het “format” van een nota wordt besproken.
3) Veel aandacht en tijd zal worden besteed aan de opbouw van de nota’s. De studenten geven een PowerPoint presentatie met de contouren van hun beleidsnota waarna een algemene discussie volgt.
4) De beleidsnota wordt in januari 2010 ingeleverd.

Studielast

5 ects = 5 × 28 uur = 140 uur:

  • Colleges 13 × 2 uur = 26 uur

  • PowerPoint presentatie 5 uur

  • Schrijven beleidsnota 25 uur

  • Literatuur en bronnenstudie 84 uur

Literatuur

Met iedere student(e) individueel af te spreken.

Toetsing

Beleidsnota.

Rooster

Vrijdag 15.15-17.00 uur. Het rooster wordt gepubliceerd op de site van de PraktijkStudies

Informatie

Bij de docent J. Penders of bij het secretariaat van de PraktijkStudies .

Aanmelden

Via het secretariaat van de PraktijkStudies .

Blackboard

Bij het begin van de cursus wordt aanbevolen algemene literatuur over de relatie Nederland-EU op Blackboard vermeld.
Ter ondersteuning van de hoorcolleges wordt per college specifieke literatuur aanbevolen.

Opmerkingen

-