Prospectus

nl en

Belangenbehartiging in de EU

Course
2009-2010

Beschrijving

Studenten maken in deze cursus intensief kennis met belangenbehartiging in de EU en de praktijk van het lobbyen. In het eerste deel van de cursus zal de nadruk gelegd worden op de theorie van belangenbehartiging in de Europese Unie. Het tweede deel van de cursus is volledig gericht op de praktijk van het beoefenen van Public Affairs binnen een organisatie. Het studiemateriaal bestaat uit diverse wetenschappelijke artikelen en een reader. De studenten worden beoordeeld aan de hand van verschillende opdrachten: toetsing over de theorie, het opstellen van een position paper, het opstellen van een persbericht, het analyseren van de besluitvorming en het schrijven van een lobbystrategie.

Onderwijsvorm

Werkcollege.

Toegangseisen

Minimaal BSA (40 ects).

Leerdoelen

Studenten die deze cursus hebben gevolgd zijn al enigszins in staat een lobbytraject uit te zetten binnen een willekeurige belangenorganisatie of bedrijf. Deelnemers aan de cursus doorlopen drie stadia om tot een lobbystrategie te komen:
1. Het komen tot een standpunt ten aanzien van een politieke ontwikkeling. Wat is de missie en het standpunt van de organisatie?
2. Het analyseren van de besluitvormingsanalyse. Hoe ziet het specifieke Europese beleidsveld eruit en communiceert men dat binnen de eigen organisatie?
3. Het ontwerpen en deels uitvoeren van een lobbystrategie. Waar moet de lobby zich op richten en wat is daarvoor nodig?

Studielast

De totale studielast bedraagt 140 uur. Deze studielast is als volgt verdeeld:

  • 20 uur voor het volgen van college

  • 50 uur voor het bestuderen van de verplichte literatuur

  • 70 uur voor het maken van de opdrachten

Literatuur

Van de studenten wordt verwacht dat ze voor elk college de voorgeschreven literatuur bestuderen. Het tentamen wordt op deze artikelen gebaseerd. Artikelen: wordt nader bekend gemaakt.

Toetsing

Het eindcijfer is een weging van het tentamen, de bijdragen in de colleges (presentaties en discussies) en de geschreven papers.

Rooster

Het rooster wordt gepubliceerd op de website.

Informatie

Bij de docent: mailto:vanwesting@pzo.nl

Aanmelden

Via het secretariaat van de PraktijkStudies .

Blackboard

Ter ondersteuning van het college wordt gebruik gemaakt van Blackboard. De opdrachtbeschrijvingen zullen hier na de start van de cursus te vinden zijn.

Opmerkingen

De mogelijkheid bestaat dat de literatuurlijst wordt aangepast.