Prospectus

nl en

Nineteenth century travel stories from the former Dutch East Indies

Course
2009-2010

Beschrijving

In de 19e eeuw vormden reizen naar en binnen de Indische archipel vaak nog een boeiend avontuur. Velen hebben daarvan verslag gedaan. Dit college wil een overzicht geven van de verschillende vormen binnen dit genre en de ontwikkelingen in deze periode. Daartoe gaan we op zoek naar gepubliceerd en ongepubliceerd materiaal. Ook wordt door elke student een tekst geanalyseerd en geïnterpreteerd. Aan de orde komen de volgende vragen: Zijn er elementen van de Verlichting, de Romantiek en/of het Realisme aan te wijzen? Hoe wordt naar die exotische wereld en zijn bevolking gekeken? Met “imperial eyes” of zonder vooroordelen? In het programma zijn verschillende excursies opgenomen: naar het Maritiem Museum in Rotterdam en naar het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toegangseisen

Een BA-diploma Nederlandse taal en cultuur of een vergelijkbaar diploma.

Leerdoelen

De student vergroot zijn kennis van de Indisch-Nederlandse literatuur, doet onderzoek naar ongepubliceerd archiefmateriaal en gepubliceerde reisteksten. Hij leert welke vragen je aan zulk materiaal kunt stellen en hoe je daarover op adequate wijze kunt rapporteren. Tevens wordt aandacht gegeven aan de wijze waarop de resultaten voor een breed publiek toegankelijk kunnen worden gemaakt.

Studielast

-

Literatuur

Het programma en de literatuurlijst wordt op het eerste college bekendgemaakt.

Toetsing

Referaat, collegeopdrachten en eindwerkstuk.

Rooster

Zie het rooster van de opleiding Nederlandse taal en cultuur.

Informatie

Dr. P.A.W. van Zonneveld

Aanmelden

Via U-Twist.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Blackboard

Ja

Opmerkingen