Prospectus

nl en

Ontwikkelingsproblematiek

Course
2009-2010

Doelstelling

De cursus biedt ieder jaar een brede inleiding op de ontwikkelingsproblematiek. Er wordt onder meer aandacht besteed aan ontwikkelingstheorie? aan culturele, economische, politieke en bestuurskundige aspecten van het ontwikkelingsvraagstuk, aan Noord-Zuid relaties en aan diverse deelthema’s. De verschillende sprekers hebben veelal zelf een ruime ervaring met het maken van beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, of met het uitvoeren ervan respectievelijk het doen van onderzoek erover. Zo zal bijvoorbeeld Prof. Jan Pronk, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking en V.N. afgevaardigde voor Darfur komen spreken, evenals de algemeen directeur van Novib, Sylvia Borren, en vele anderen. Met een gemengde gezelschap wordt de toehoorders een breed en gevarieerd beeld gegeven van het ‘ontwikkelingsgebeuren’, in de eerste plaats buiten Nederland, maar ook daarbinnen, met als doel dat toehoorders en studenten de verschillende discussies betreffende ontwikkelingsproblematiek in een context kunnen plaatsen en weten waar ze verder moeten zoeken om hun kennis te verdiepen.

Coördinator

Dr. Erik Bähre

Onderwijsvormen

  • hoorcolleges 22 uur = 33 sbu

  • literatuur 642 blz = 107 sbu
    Totaal sbu: 140 (5 ECTS)

Studiemateriaal

  • Greig, Alastair, David Hume & Mark Turner (2007) Challenging Global Inequality. Development Theory and Practice in the 21st Century. Basingstoke/New York: palgrave Macmillan (296 pp, softcover). Leverbaar bij de boekhandel Atleest, Kort Rapenburg 12/a in Leiden.

  • Irene van Staveren (2001) The values of economics: an Aristotelian perspective. London: Routledge (242 pp)

  • Black, Maggy (2007) The no-nonsense guide to development

  • Roeland Muskens and Frans Bieckmann (2007) The Millennium Development Goals and Dutch Policy Coherence for Development Quick Scan, te downloaden van website www.worldconnectors.nl

Toetsing

Schriftelijk tentamen over de in de colleges behandelde stof en de literatuur.

Rooster

Hoorcolleges: 27 oktober t/m 10 december 2009
elke dinsdag (15-17 uur) en donderdag (13-15 uur)
in zaal 1A20 (Pieter de la Courtgebouw)

Tentamen: 17 december 2009, 13-16 uur, Universitair Sportcentrum

Herkansing: 28 januari 2010, 10-13 uur, Gorleus zaal 03

Inschrijving

Reguliere studenten Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie (CA-OS) aan de Universiteit Leiden hoeven zich niet apart in te schrijven voor dit vak.

Sudenten die dit vak volgen in het kader van de minor CA-OS, moeten ingeschreven zijn voor de minor als geheel. Inschrijving voor losse onderdelen van de minor is niet nodig.

Deze cursus geldt tevens als interfacultair keuzevak.
Studenten van andere opleidingen dan CA/OS, die deze cursus willen volgen, moeten zich aanmelden via email secrcaos@fsw.leidenuniv.nl vermelding van naam, studentnummer en studierichting.