Prospectus

nl en

Archeologie van West-Azie

Course
2009-2010

Deze cursus is het vervolg op het propedeuse-college Nabije Oosten. Er zal kort worden ingegaan op de geografie van het hele Nabije Oosten en op de ontwikkeling van de archeologie-beoefening in het gebied. Vervolgens zal dieper ingegaan worden op de proto-historische en historische archeologie van twee regio’s. Ten eerste wordt door dr. During de archeologie van Anatolie, Syrie en Mesopotamie gegeven. Belangrijke onderwerpen, die hierbij aan bod komen, zijn het ontstaan van steden, de ontwikkeling van het schrift en de formatie van almaar grotere staten, culminerend in grote imperia. Een ander aspect dat centraal staat, is de vorming van internationale handelsnetwerken en het ontstaan van internationale elites.

De tweede regio die behandeld wordt, is de Levant gegeven door dr. Van der Kooij. Allereerst zullen de geografie van het gebied en de geschiedenis van de vakbeoefening behandeld worden. Vervolgens wordt een overzicht gegeven van de archeologische periodes en ontwikkelingen waarin tevens wordt ingegaan op actuele discussies.

NB: de archeologie van faraonisch Egypte kan als bijvak in de Faculteit der Letteren, bij Egyptologie, gevolgd worden.

Admission requirements

Bij voorkeur propedeuse Archeologie hebben behaald.

Course objective

Kennis opdoen van essenties van genoemde onderdelen en van enige discussie daarbinnen, zodat men de aard, inhoud, resultaten en toepassing van het vakgebied globaal kent en enigermate kritisch mee om kan gaan.

Method of instruction

Responsiecollege.

Examination

Tentamen met zog. ‘essay’-vragen om aan te tonen dat men de kennis die aangeboden is in het college en in de literatuur, kan reproduceren en dat men kritisch na heeft gedacht over de in het college en literatuur aangegeven problemen.

Required reading

Voor geografie Nabije Oosten: Beaumont, Blake & Wagstaff, The Middle East: a geographical study, London: John Wiley 1976, hfdst. 1-4 (hoofdlijnen).

Voor Mesopotamie, etc.: R.Matthews, The archaeology of Mesopotamia: theories and approaches, London: Routledge 2003 en C.A.Burney, From village to empire: an introduction to Near Eastern archaeology, Oxford: Phaidon 1977, hfdst. 2, 3, 5, 6 en 7.

Voor Levant: delen uit P.Moorey, A century of biblical archaeology, Cambridge: Lutterworth Press 1991 en W.E.Rast, Through the ages in Palestinian archaeology: an introductory handbook, Philadelhia: Trinity Press International 1992 en Th.E.Levy ed., The archaeology of society in the Holy Land, London: Leicester University Press 1995; e.a.